Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Výhody daňového priznania: Naozaj?

Datum: 22.12.2016

Pravdepodobne viete, že povinnosť podať daňové priznanie za rok 2016 sa týka každého, kto mal v tomto roku zdaniteľné príjmy vyššie než 1 901,67 eura. Tí, ktorí mali príjmy nižšie, daňové priznanie podávať nemusia. Lenže za istých okolností je výhodné podať priznanie dobrovoľne, pretože dostanete späť do svojho vrecka to, čo vám patrí.

Koho sa to týka?


Dobrovoľné vyplnenie daňového priznania 2016 by sa vám mohlo hodiť, ak ste napríklad boli v tomto roku nezamestnaný, istú časť roka ste poberali príjem zo závislej činnosti a zamestnávateľ vám zrážal preddavky na daň. Alebo poberáte dôchodok a tiež ste mali príjem zo zamestnania s tým, že zamestnávateľ vám zrážal preddavky. Tú istú situáciu môžete využiť, aj keď ste študent alebo rodič, ktorý časť roka strávil na materskej či rodičovskej dovolenke. Dôležité je, aby váš zdaniteľný príjem za rok 2016 nepresiahol sumu 1 901,67 eura a aby vám zamestnávateľ počas roka zrážal preddavky na daň.

Prečo strácať čas?

Možno sa vám zdá, že dobrovoľné vyplnenie daňového priznania 2016 je zbytočná strata času. Ale vôbec to tak nemusí byť. Ak využijete možnosti webovej aplikácie, ktorá vám priznanie pomôže vyplniť online, budete mať hotovo za pár minút. Vráťme sa teraz k situácii, že ste dôchodca, študent, nezamestnaný alebo rodič na materskej či rodičovskej dovolenke. Pracovali ste len určitú časť roka a váš zamestnávateľ vám zrážal preddavky na daň. A práve tie získate späť, ak dobrovoľne podáte daňové priznanie a v rámci neho vyplníte aj žiadosť o vrátenie daňového preplatku.

Chcete si to uľahčiť?

Samozrejme, ak ste počas tohto roka poberali príjem zo zamestnania a nechce sa vám daňové priznanie podávať, môžete svojho zamestnávateľa požiadať o vykonanie ročného zúčtovania. Lenže na základe ročného zúčtovania nie je vrátenie preddavkov možné. Preto ak chcete svoje peniaze späť a nezamestnávate účtovníka, bude pre vás najjednoduchšie a najspoľahlivejšie pomôcť si webovou aplikáciou a vyplniť daňové priznane onlie 2016. 

Čítané: 3840 x