Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Starobné dôchodky v roku 2018: Aké zmeny nás čakajú?

Datum: 04.10.2017

Penzie sa majú rok čo rok zvyšovať, rovnako však aj vek odchodu do dôchodku. Bez preháňania sa preto mnohí obávajú, či sa toho svojho zaslúženého dôchodku vôbec dožijú.

Ako to teda s tými našimi dôchodkami je a ako to bude?

Vyššie dôchodky, vyšší dôchodkový vek

Aktuálna situácia, pokiaľ ide o starobné dôchodky je taká, že od januára roku 2018 sa budú dôchodky zasa zvyšovať. Konkrétne sa to bude týkať penzistov, ktorí odišli do dôchodku pred prvým januárom 2004 a ktorých suma penzie by bola vyššia, ak by bola vypočítaná podľa zákona o sociálnom poistení účinného od 1. januára 2004.

Dôchodcom, ktorých penzia bola určená podľa zákona o sociálnom zabezpečení účinného do 31. decembra 2003, budú dôchodky prepočítané individuálne. Ďalšou skupinou sú seniori, ktorým bol priznaný dôchodok podľa zákona účinného pred 1. októbrom 1988. Starobný dôchodok sa pritom bude prepočítavať len tým dôchodcom, ktorí vďaka uplatneniu pravidiel platných od 1. januára 2004 získajú vyšší dôchodok, ako majú v súčasnosti. Nie všetci teda budú uspokojení a avizované zvýšenie dôchodkov sa ich dotkne. Ostáva len dúfať, že sa na starobu zabezpečili inak, výhodným sporením či výnosnou investíciou, keďže štát dôchodcov z biedy nevytrhne.

Neskorší odchod do penzie

Odchod do dôchodku po roku 2017 sa posúva. V roku 2018 by sa mal dôchodkový vek predĺžiť o 63 dní, čo v praxi znamená, že ľudia, ktorí pôjdu do penzie v roku 2018, budú môcť o dôchodok požiadať vo veku 62 rokov a 139 dní.

Zmeny by mali nastať aj vo valorizácii dôchodkov. Od januára budúceho roka by sa mali penzie valorizovať podľa inflácie za domácnosti dôchodcov. Tá je však stále nízka, na úrovni 0,7 percenta, preto stále nie je známe, aký mechanizmus bude napokon zvolený.

Situácia okolo dôchodkov je dosť napätá a pre mnohých stále nejasná, a tak tým mladším, čo ešte majú dostatok času si sami zabezpečiť slušné dôchodky, neostáva nič iné, len si odkladať peniaze do 3. piliera.

Čítané: 4001 x