Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Ako uhradiť pomocou QR kódu?

Datum: 04.11.2017

Aj vy ste si pri platení faktúry pomysleli, či by nebola nejaká iná, možno jednoduchšia a rýchlejšia možnosť? Existujú totiž rôzne možnosti ako sú platby podľa rôznych vzorov či šablón, no aj v tomto prípade musíte robíte množstvo zdĺhavých úkonov, ktoré vám zaberú nejaký ten čas. 

Avšak, existuje jedno skvelé riešenie, ktoré bolo vyvinuté na Slovensku a to platba za využitia QR kódu.

Čo je podstatou QR kódu?

QR kód môžeme nazvať ako mostík medzi realitou a virtuálnym svetom, vďaka ktorému môžeme urýchliť, ba dokonca výrazne zjednodušiť množstvo úkonov, s ktorými sa stretávame na dennom poriadku. Ide o tzv. pridanú hodnotu, ktorá užívateľovi skráti cestu k danému cieľu. Príslušný QR kód by mal pochopiteľne obsahovať údaj o čiastke, kód banky, variabilný symbol, konštantný symbol, špecifický symbol i správu pre príjemcu.

Uľahčite si platenie faktúr!

Vďaka používaniu QR kódu na faktúrach môžete robiť platobné príkazy behom niekoľkých sekúnd, prípadne príkaz k zaplateniu môžete odložiť na neskorší dátum, ktorý vám vyhovuje. Ďalšou z výhod je, že QR kód generuje údaje, ktoré sú uvedené na faktúre, čiže týmto spôsobom predídete chybám v súvislosti s nesprávne uvedeným číslom účtu či čiastky. Platby sa momentálne využívajú práve v účtovníctve, teda pri úhradách, ale veľký potenciál QR platby môžeme zaznamenať napríklad v prípade darov pre neziskové organizácie, kedy skrátenie doby medzi vyplnením a odoslaním platby zmenšuje šancu, že si to darca na koniec rozmyslí.

Ako to funguje?

Slovenská banková asociácia prijala riešenie PAY by square ako štandard pre umiestňovanie platobných údajov do QR kódov, čiže vy ako klient už nemusíte prepisovať platobné údaje! V podstate je to veľmi jednoduché – stačí zaškrtnúť políčko „pay by square“ v hornej časti vašej faktúry a behom pár sekúnd sa vygeneruje QR kód. Následne váš klient môže nasnímať QR kód rovnakým spôsobom, teda buď elektronickou formou priamo z počítača alebo tlačenej faktúry. K tomu potrebujete QR kód generátor, ktorý slúži na ľahšie generovanie platobných QR kódov, ktoré môžete uložiť na disk. 

Čítané: 4252 x