Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Skončenie pracovného pomeru dohodou – ako nato?

Datum: 15.09.2018

Plánujete ukončiť svoj starý pracovný pomer? Skončenie pracovného pomeru dohodou má voči výpovedi viacero výhod. Aké sú to a ako ukončiť pracovný pomer dohodou?


Skončenie pracovného pomeru nie je jednoduché, a to nielen pokiaľ pracovný pomer s vami ukončí zamestnávateľ, ale aj ak sa rozhodnete pracovný pomer ukončiť vy. Neistota, či vlastne pracovný pomer chcete ukončiť, strach z hľadania novej práce a podobne, vedia dosť zavážiť a mnoho ľudí sa nakoniec nakoniec myšlienky skončenia pracovného pomeru vzdá. Tu však platí – ak s niečím nie ste spokojný, nečakajte a ukončite pracovný pomer. Najhoršie, čo môžete robiť, je zotrvať v pracovnom pomere, ktorý vás nenapĺňa. Ak sa rozhodnete pracovný pomer so zamestnávateľom ukončiť vy, v zásade máte dve základné možnosti – podať výpoveď alebo skončiť pracovný pomer dohodou. Ako sa asi dá čakať, skončenie pracovného pomeru dohodou je oveľa jednoduchšie.

Rýchlejšie a jednoduchšie

Skončenie pracovného pomeru dohodou je dvojstranný právny akt, súhlasiť s ním tak musia obe strany – vy a zamestnávateľ. Dochádza k priateľskej dohode medzi vami a zamestnávateľom, že zo zamestnania odchádzate, celý proces je rýchlejší a jednoduchší ako podanie výpovede. Takisto vám v prípade skončenia dohodou neplynie žiadna výpovedná doba, skončíte dňom, ktorý je uvedený v dohode. Naopak, tradičné podanie výpovede je náročnejšie. Nemusíte podávať dôvody podania výpovede, avšak po podaní výpovede vám plynie výpovedná doba a väčšinou nemáte nárok na odstupné. Na odstupné nárok máte, ak ste výpoveď dostali zo strany zamestnávateľa. Ten vám navyše musí uviesť dôvody výpovede. Ak sa rozhodujete podať výpoveď alebo výpoveď dohodou, odporúčame pozrieť si rady a vzory, ako napísať výpoveď. Tie prináša napríklad magazín kariérneho portálu eKariera.sk. Tu nájdete aj mnoho iného, napríklad rady, ako na právo a zmluvy. Naštudujte si to aj vy a cíťte sa v oblasti pracovných zmlúv ako doma!

Čítané: 4401 x