Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Ste dlžník? Prečítajte si 3 tipy, ako sa zbaviť dlhov

Datum: 03.10.2018

Byť dlžníkom nie je vôbec príjemná záležitosť. Dlhy, najmä ak sú nadmerné, spôsobujú vrásky na čele, nepokojné noci a pocit permanentného strachu o svoje zajtrajšky.

Dlžníci často nevidia cestu, ako z tohto kolotoča splátok a úrokov von. Ponúkame jednoduchý návod.

1. Pozrite sa na svoj úverový register

Úverový register je miesto, kde sa nájde každý dlžník. Stačí akákoľvek splátka omeškaná hoci len o jeden deň. A ak vám nabudúce neschvália pôžičku, môže to byť práve kvôli negatívnym záznamom v registri.

Odporúčame každému dlžníkovi požiadať online o výpis z úverového registra. Pokúsiť sa v ňom nájsť nepresné informácie alebo chyby a tie prostredníctvom prevádzkovateľa registra vymazať.

Dlhy to za vás nezaplatí, no v očiach banky budete s minimálnym počtom negatívnych záznamov v registri pôsobiť oveľa dôveryhodnejšie.

2. Ak ste dlžník, nevytvárajte nové dlhy

Ako sa to jednoducho povie, však? No pokiaľ sa už nachádzate v neustálom kolotoči dlhov a máte negatívny zázname záznamy v registroch, vaše možnosti na pôžičku a ďalšie dlhy sa rapídne znižujú.

Odolajte rýchlym pôžičkám s nízkymi poplatkami či pôžičke bez nahliadnutia do registra, ktorá sa síce javí ako dobrá alternatíva, no v skutočnosti prináša viac starostí ako osohu a pre akéhokoľvek dlžníka nebude správnym riešením.

Portál Financer.com sa bližšie pozrel na všetky jej pozitívne a negatívne stránky. Posúďte sami a zapíšte si za uši staré dobré pravidlo: „Ak som dlžník, nevytváram nové dlhy“

3. Refinancujte

Dlžníci premýšľajúci nad tým, ako znížiť svoje dlhy sa pomerne často uchyľujú k refinancovaniu. To v praxi znamená, že ich staršie úvery s vyššou úrokovou sadzbou sa nahradia iba jedným, kde je zvyčajne nastavená vyššia doba splatnosti a nižší úrok.

Z niekoľkých neprehľadných splátok sa tak stáva jediná, ktorou skutočne dokážete ušetriť a postupne zmazať svoje staré dlhy.

Čítané: 4718 x