Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Čo je to kryptomenový fork a na čo slúži?

Datum: 15.10.2018

Zo všetkých tých cudzích názvov sa vám môže pri kryptomenách zatočiť hlava. Dnes sa pozrieme na ďalšiu dôležitú súčasť kryptomien, a to fork. Skúsenejší kryptomaniaci sa s forkom už pravdepodobne stretli, keď videli vysoké fluktuácie cien. Poďme si teda vysvetliť, o čo ide.

Kryptomeny ako Bitcoin fungujú na Blockchaine. Na vysvetlenie Blockchainu by sa dal napísať článok, preto si to skráťme k podstate. Je to verejne dostupný reťazec záznamov, ktorý sa dá upravovať. A fork predstavuje jednu z takýchto zmien, ktorá vedie k deleniu kryptomeny. Veľmi zjednodušene, fork urobí z jedného Bitcoinu dva.

Fork sa väčšinou používa pri vytváraní novej kryptomeny, kedy je nutné riešiť tri hlavné problémy. A fork rieši práve všetky tri. Nimi je distribúcia, marketing a objem. Pozrime sa na každý problém lepšie.

Distribučný problém

 Na to, aby digitálna mena mala nejakú hodnotu, je potrebné, aby ju vlastnilo veľké množstvo ľudí. Ďalší faktor, ktorý určuje hodnotu, je vzťah medzi ponukou a dopytom. Pokiaľ teda vlastníte všetku kryptomenu, veľký dopyt po nej nezískate.

Tento problém sa môže riešiť dvojako. Môže sa využiť ICO (initial coin offering), kedy sa kryptomena začne predávať prvým investorom. Potom je potrebné dohodnúť sa s burzou, aby kryptomenu zalistovala a umožnila s ňou obchodovať za iné kryptomeny alebo klasické meny.

Má to však háčik. Ako presvedčiť investorov, aby vaše kryptomeny kúpili? A práve tento vzťah medzi dopytom a ponukou rieši fork. Ak sa kryptomena „forkne“, môžu ju vlastniť milióny ľudí.

Marketingový problém

Denne vzniká množstvo kryptomen. Ako odlíšiť jednu od druhej? Na to potrebujete veľký rozpočet na dobrý vývojársky tím, peniaze na marketing a prepracovaný plán. To je celkom zložité. Preto väčšina ľudí využíva fork, ktorý je v móde.

V praxi sa často stáva, že sa môžete stretnúť s rôznymi názvami Bitcoinu (Bitcoin Cash, Bitcoin Gold atď.). Ide o najsilnejšiu kryptomenu, ktorá si za 9 rokov vybudovala silné zázemie. Preto sa množstvo ľudí jednoducho priživí na úkor Bitcoinu a pomenuje svoju vlastnú kryptomenu podobne.

Problém s objemom

Po vstupe na burzu majú nové kryptomeny častokrát problém s nízkym objemom. Jednoducho s nimi nikto nechce obchodovať. Pokiaľ by však vašu kryptomenu vlastnili množstvo ľudí po celom svete, je väčšia šanca, že ju budú chce predať. K tomu napomáha fork.

Kryptomeny sú stále relatívne mladým finančným nástrojom. Svoje miesto a využitie na trhu si ešte definitívne nenašli. Fork preto predstavuje dobrý nástroj, ktorý im k tomu môže pomôcť.

 

Čítané: 3790 x