Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Ako spoznať výhodnú pôžičku?

Datum: 24.01.2019

V ťažkých finančných situáciách bývajú ľudia náchylnejší na nevýhodné rozhodnutia. Prejavuje sa totiž u nich strach alebo stres z finančných záväzkov a snažia sa svoj problém nedostatku peňazí vyriešiť čo najrýchlejšie. A práve vtedy robia chyby, pretože sa nesústredia na tie správne faktory a nezvolia si najvýhodnejšiu pôžičku.


Čo je teda výhodná pôžička? Je potrebné sa pozrieť na niekoľko faktorov.

Vždy vás musí zaujímať RPMN

Ročná percentuálna miera nákladov je dôležitejšia ako výška úrokovej sadzby. Zahŕňa totiž všetky poplatky, ktoré za požičanie zaplatíte. Výšku RPMN ovplyvňuje vo veľkej miere dĺžka splatnosti pôžičky. Pri krátkodobých pôžičkách sa dokáže vyšplhať vysoko, pri dlhodobých zase býva nízka.

Kratšia alebo dlhšia doba splatnosti?

Pri kratšej dobe splácania býva výška mesačnej splátky vyššia. Pri dlhšej dobe splácania je to zas naopak, platíte mesačne viac, zaplatíte však banke celkovo menej. Sami musíte posúdiť, čo je vo vašej situácii vhodnejšie.

Doprajte si čas na porovnanie

Výber správnej banky alebo nebankovej spoločnosti sa nemôže uskutočniť v priebehu pár minút. Hoci v dnešnej dobe nie je problém zistiť, či je online pôžička výhodná pomocou rôznych online kalkulačiek, vždy je potrebné porovnávať a čítať podmienky. Predovšetkým treba porovnávať RPMN.

Nebuďte ľahko ovplyvniteľný

Nenechajte sa zlákať pomocou manipulácie. Namiesto toho sa snažte skôr vyjednávať. V dnešnej dobe vysokej konkurencie ide bankám o každého klienta, preto je dosť možné, že vám banka môže pripraviť po požiadaní lepšiu ponuku. Vždy sa dá na niečom dohodnúť.

V súčasnosti je získanie pôžičky na Slovensku pomerne jednoduché. Pôžička online je dostupná každého, kto má určitý príjem, či už ide o študentov, mamičky na materskej dovolenke alebo dôchodcov, ktorí poberajú starobný dôchodok. Nikto by však žiadosť o pôžičku nemal podceňovať a nemal by kývnuť na prvú ponuku.

Pokiaľ ste v situácii, kedy si naozaj potrebujete vziať pôžičku, pamätajte si to hlavné – poriadne si v hlave premyslite, či ste schopní tento záväzok splatiť. Vyhnete sa tak problémom v budúcnosti.

 

Čítané: 3541 x