Rozšírené hľadanie
Utorok 16. Apríl 2024 |
meniny má Dana, Danica

Založiť s.r.o. alebo kúpiť ready made spoločnosť?

Datum: 19.08.2019

Spoločnosť s ručením obmedzeným, lepšie známa pod skratkou s.r.o. je v našej krajine najobľúbenejšou formou podnikania. Štatistiky uvádzajú že až 99% všetkých nových spoločností tvoria práve s.r.o..

Samotná s.r.o. je zvyčajne ďalší krok v podnikaní, ktorý nasleduje po živnosti. Čo je však pre podnikateľa lepšie: založiť si vlastnú s.r.o. alebo kúpiť ready made spoločnosť? Pozrime sa spoločne na jednotlivé výhody a nevýhody oboch možností.

Založenie vlastnej s.r.o.

Ako to už na Slovensku býva, s podnikaním sa spája množstvo byrokracie. Všetko začína už od založenia samotnej s.r.o. Ak chcete ušetriť čas, peniaze a kopec stresu, môžete za poplatok poveriť inú firmu na to, aby pripravila potrebné dokumenty, navštívila všetky úrady a podala návrh na založenie s.r.o. Za nízky poplatok sa odbremeníte od administratívy a návštevy úradov, čo je pre začínajúceho podnikateľao brovská pomoc.

Založenie novej s.r.o. si vyžaduje trochu trpezlivosti, pretože to zvyčajne trvá 15 až 20 dní. Závisí to aj od toho, ako rýchlo dodáte potrebné dokumenty. Obvodný úrad odboru živnostenského podnikania má podľa zákona 5 pracovných dní na to, aby vydal osvedčenie o živnostenskom oprávnení. Obchodný register okresného súdu má zas po predložení návrhu a požadovaných dokumentov ďalších 5 pracovných dní na to, aby zapísal vašu s.r.o. do obchodného registra.

Toto je hlavný dôvod, prečo niektorí podnikatelia preferujú kúpu ready made spoločnosti namiesto toho, aby čakali na založenie vlastnej spoločnosti.

Kúpa ready made spoločnosti

Ready made spoločnosť je s.r.o., ktorá už existuje, je zapísaná v obchodnom registri a založila sa so zámerom na predaj s.r.o. Najväčšou výhodou je rýchlosť, resp. krátky čas, za ktorý môžete začať podnikať, čo môže byť už v priebehu niekoľkých hodín.

Od momentu, čo ste podpísali zmluvu a ste vymenovaný ako nový konateľ, môžete so spoločnosťou  ľubovoľne nakladať podľa vlastného uváženia. Nie je potrebné čakať na zápis do obchodného registra.

Pri kúpe takýchto spoločností si však treba dávať pozor na to, aby ste nekupovali mačku vo vreci. Riziká spojené s kúpou spoločnosti súvisia s existujúcimi dlhmi a záväzkami. Najbezpečnejšie je pri kúpe spolupracovať so serióznou a overenou spoločnosťou, ktorá garantuje bezproblémovú históriu ready made firmy.

Spočítajte si, čo sa vám oplatí viac

Obe možnosti majú svoje výhody aj nevýhody. Pri vlastnej s.r.o. si chvíľu počkáte, no všetko bude podľa vašich potrieb. Pri ready made spoločnosti si zas priplatíte a máte to rýchlo. Zmena názvu spoločnosti, predmetov podnikania a sídla spoločnosti je pri ready made štandardný postup. Apropos sídlo. Ak nemáte vhodnú nehnuteľnosť pre zriadenie sídla spoločnosti, nezúfajte. Veľa spoločností dlhodobo využíva tzv. virtuálne sídlo. Získate ním zvyčajne lukratívnu adresu pre sídlo vašej spoločnosti odkiaľ vám bude preposielaná pošta a tým vám odpadnú ďalšie starosti.

Čítané: 3732 x