Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Oplatí sa investícia do zlata?

Datum: 05.06.2020

Oplatí sa investícia do zlata? V časoch stagnujucej ekonomiky zlato v minulosti znamenalo stabilitu. Ani dnes tomu nie je inak.

Zlato je veľmi príťažlivá komodita, ktorej obrovskou výhodou je, že nestráca na cene. Vo finančnom svete predstavuje bezpečie, uchováva svoju hodnotu a to sa oplatí využiť najmä v čase krízy.

Kedysi platilo, že všetky reálne peniaze boli kryté zlatom. Táto forma istoty sa nazývala “zlatý štandard” a skončila v roku 1971. Vtedy zlato prišlo o svoju výsadnú funkciu platidla a dnes je považované za vzácny kov, podobne ako platina, striebro alebo napríklad paládium. Stále však v podvedomí ľudí ostáva ako niečo výnimočné a mimoriadne vzácne. Oplatí sa investícia do zlata aj dnes?

Jeden uhol pohľadu na investovanie do zlata hovorí, že to nie je investícia v pravom slova zmysle. Totiž, zlato samo o sebe kapitál netvorí. Jedna unca zlata pred rokom aj dnes bude stále tá istá jedna unca. Investičné zlato teda zisky nevytvára, ale ani nestráca na hodnote. Naproti tomu akcie alebo dividendy prosperujúcej spoločnosti môžu do budúcna priniesť nemalý zisk. Hoci, tento typ investovania zo sebou nesie aj určité riziko.

Kedy sa oplatí investovanie do zlata?

Predpoklad, že na zlate zarobíte je v priamej úmere so stagnujúcou ekonomikou. V čase hospodárskej krízy je teda investovanie do zlata pomerne výhodné. Jeho hodnota rastie a je omnoho stabilnejšie ako akcie na investičnom trhu. Napriek tomu odborníci tvrdia, že zlato má byť skôr doplnok iných investícií a nemalo by tvoriť viac ako 10% investovaných prostriedkov. 

 

 

Čítané: 3213 x