Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Nečakaná výhra alebo dedičstvo? Tipy, ako investovať správne

Datum: 10.10.2020

Pošťastilo sa vám vyhrať v lotérii alebo ste nečakane podedili po vzdialenom príbuznom?

Ako s týmto ziskom narábať a do čoho investovať? Väčší obnos peňazí, ktorý vám do cesty skôr ako tvrdá práca priženie šťastie, by si iste želali mnohí. Ocenila by ho domácnosť, splatili by sa dlhy, alebo by sa konečne vyriešila otázka, z čoho odkladať na sporenie pre deti. Kameňom úrazu však môže byť bezhlavé míňanie získaných financií či majetku. Ako pri nečakanej výhre či dedičstve nestratiť hlavu, vám poradí Matej Kovařík, finančný odborník PARTNERS GROUP SK.

Doprajte si, ale myslite aj na budúcnosť

Nech už ste peniaze získali ktorýmkoľvek spôsobom, je to pre vás nečakaný príjem, o ktorý ste sa navyše ani nepričinili. Kovařík upozorňuje, že v takomto prípade hrozí porekadlo „ľahko prišlo, ľahko odišlo“. „Aj vlastné skúsenosti ma utvrdzujú v názore, že výhru či inak získané peniaze bez námahy veľmi pravdepodobne minie človek inak, ako keby si ich musel odrobiť,“ upozorňuje. Preto, ak vás postretlo takéto šťastie, na začiatok sa určite poraďte s finančným odborníkom, ktorý Vám navrhne  finančný plán na mieru. Následne Vám poradí kam a ako investovať na ďalšie roky.

Čo by urobil Slovák s väčšou výhrou?

Na základe prieskumu agentúry Focus – Finančné správanie Slovákov 2014, by sa Slováci v prípade výhry zachovali nasledovne:

●     30 % by si kúpilo nehnuteľnosť

●     30 % by si ju uložilo na horšie časy

●     12 % by si splatilo dlhy

●     8 % by si doprialo exotickú dovolenku s rodinou

●     7 % by si kúpilo lepšie auto

●     7 % by výhru použilo ako kapitál na založenie vlastnej firmy

●     3 % by dalo výpoveď a žilo z týchto peňazí

●     4 % opýtaných nevie

 

Miňte maximálne polovicu!

V prvom rade závisí od celkovej sumy. Je rozdiel, či ste získali desaťtisíc EUR alebo vyhrali niekoľko stotisíc. Najjednoduchšou radou je sledovať si  výdavky a vedieť ich následne rozdeliť na správne a nesprávne. Správne vám v budúcnosti prinesú ďalší príjem – investície do fondov, bytu, podnikania, sporenie na dôchodok. Nesprávne sú tie, ktoré sa spájajú s pôžitkom či príjemným pocitom – krajšie auto, smartfón, dovolenka.

Odmeňte sa maximálne polovicou výhry. Nepokúšajte šťastie a radšej si ju rozumne užite. Z druhej časti Kovařík odporúča vytvoriť finančnú rezervu s potenciálom rásť.

Emócie a čas ako najväčší nepriatelia

„Drvivá väčšina rozhodnutí podlieha pocitom a emóciám. Povestný šiesty zmysel však často sklame,“ vyjadril sa Kovařík. Prvou zásadou je si vždy nechať čas na rozhodnutie – čím vyššia suma, tým viac času. Druhou zásadou je neinvestovať do niečoho, čomu nerozumiete. Zorientujte sa, poraďte sa s odborníkmi a až potom sa rozhodnite do čoho investovať.

Odborník radí, ako si rozdeliť financie

1. Rýchle financie

  • dostupné do 1 týždňa – bežný účet, sporiaci účet, peňažný fond: cieľom nie je zhodnotenie, ale vytvorenie finančnej rezervy primárne na nečakané situácie.

2. Výnosné financie

  • horizont 5 až 20 rokov – investície do fondov, investičné produkty: účelom je zhodnotenie peňazí, ideálne bez platenia daní z výnosu. Cieľom môže byť napríklad predčasné splatenie hypotéky, rekonštrukcia, kúpa auta, sporenie na vysokoškolské štúdium pre deti.

3. Isté financie

  • prostriedky, ktoré zabezpečia istotu v budúcnosti – životný štandard v dôchodkovom veku. Ideálnymi produktmi sú dynamické dlhodobé investičné sporenie alebo kvalitné investičné životné poistenie. Takto si zabezpečíte top ochranu príjmu v prípade neočakávaných udalostí a zároveň i rentu na dôchodku.

 

Čítané: 743 x