Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Dajú sa zarobiť peniaze investovaním alebo sporením?

Datum: 02.12.2020

Peniaze len tak ležiace na bankovom účte sú síce relatívne v bezpečí, ale neprinesú vám žiadny zisk. Zarobiť nejaké to euro sa dá nielen prácou, ale aj rozumným investovaním alebo sporením.

Úroky na sporiacich účtoch nie sú síce nič moc, ale malý zisk vám prinesú. Investovanie do podielových fondov je na tom o niečo lepšie, je však potrebné fondom rozumieť alebo sa obrátiť sa skúseného bankára.

Sporiace a termínované účty

V prieskumoch sa až 35 % opýtaných Slovákov priznalo, že sa im darí peniaze šetriť. Nechávajú ich však na bežných účtoch a využívajú ich na svoje potešenie, dovolenky, kúpu drobností do domácnosti. Takéto voľné peniaze je možné vložiť aj na sporiaci účet. Je postavený na podobnom princípe ako boli vkladné knižky. Výhodou sporiacich účtov je, že za ne nič neplatíte. Peniaze si na účet môžete vložiť, keď vám na konci mesiaca zostane niečo navyše. Bohužiaľ nie sú úroky na týchto účtoch nič moc a bývajú viazané na určité obdobie. Ak si peniaze z účtu vyberiete skôr, stratíte na úrokoch. Sporiaci účet je vhodný pre každého, netreba rozumieť investíciám. Na účte sú peniaze v bezpečí a dá sa povedať, že takmer vždy po ruke. V posledných rokoch banky ponúkajú nový spôsob sporenia, ktorý vlastne ani nepocítite, ale jeho výsledok na konci mesiaca vás poteší. Ak vlastníte platobnú kartu, banka vám každú platbu zaokrúhli. Znamená to, že zaplatíte napríklad 9,60 € a banka 40 centov rovno pošle na sporiaci účet. Ide o krátkodobé sporenie, ktoré počas roka môžete využiť pre svoje potreby. V prípade, že máte peniaze navyše, ktoré nebudete niekoľko rokov potrebovať, môžete si otvoriť termínovaný vklad s rôznou dobou viazanosti. Ak však ide o dlhodobý horizont, napríklad viac ako 5 rokov, oplatí sa investovanie do podielových fondov.

Investovanie do podielových fondov

Základné typy podielových fondov

Ak ste sa rozhodli investovať do podielových fondov, mali by ste poznať ich základné rozdelenie. Fondy sa delia podľa rizika investície na fondy peňažného trhu, zmiešané, dlhopisové a akciové. Fondy peňažného trhu sú najmenej rizikové, ale aj najmenej zarobia. Investovať sa do nich oplatí minimálne na jeden rok a v prípade inflácie nemusia priniesť zisk. Zmiešané fondy sú spojením investovania do akcií a dlhopisov. Sami si môžete určiť podiel financií do rôznych typov fondov. Oplatia sa pre investorov, ktorí majú voľné peniaze minimálne na 3 roky. Dlhopisové fondy majú v portfóliu obligácie, ktoré vydávajú podniky alebo štát. Investovať do nich sa oplatí v časovom období 2 až 3 rokov. Výnosy môžu mierne kolísať, ale vyrovnajú sa dlhodobým termínovaným vkladom. Akciové fondy sú určené pre skúsenejších investorov. Dá sa na nich najviac zarobiť, ak do nich zainvestujete minimálne na 5 rokov.

Kedy investovať do podielových fondov

Investovanie do fondov sa oplatí pre ľudí, ktorí majú peniaze voľné na viac ako 3 roky. V časovom horizonte 3 až 5 rokov sú výhodné zmiešané podielové fondy, ktoré zarobia viac ako bežný sporiaci účet. Riziko vkladu do týchto fondov je v uvedenom časovom období minimálne. Riziko je vyššie len pri krátkodobom investovaní. Investovať do fondov sa dá aj formou pravidelného sporenia, ktoré nesie so sebou len malé riziko. Vklady sú do fondu vložené postupne, a preto vás nemusí zaujímať správne načasovanie investície. Výhodou sporiaceho investovania je aj to, že vklady do fondov môžu byť nízke. Naopak pri jednorazovom investovaní sú vždy stanovené vyššie minimálne vklady. Na investovanie do fondov nepotrebujete mať vysokú školu a ani rozumieť fondom. Bankoví pracovníci s vami vyplnia investičný dotazník a presne zistia vaše potreby či očakávania. Dotazníky vyhodnocujú počítačové systémy, ktoré vedia priamo nastaviť mix rôznych fondov.

 

 

 

Čítané: 2180 x