Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Ako si založiť účet v banke. V niektorých bankách vás nebude stáť ani cent

Datum: 02.12.2020

Bez bankového účtu sa v dnešnej dobe nedá existovať. Len máloktorá firma vypláca mzdu na ruku a vo väčšine štátnych inštitúcií musíte platby uskutočňovať prevodom z účtu. K účtu dostane klient banky aj platobnú kartu, ktorá je potrebná pre platby cez internet a v kamenných obchodoch.

Pre väčšinu ľudí je z týchto dôvodov bankový účet nevyhnutnosťou. Ak ste práve skončili školu alebo sa na Slovensko prisťahovali a chystáte sa účet otvoriť, poradíme vám, ako postupovať.

Čo potrebujete k založeniu bankového účtu

Vo väčšine bánk je postup založenia účtu takmer identický. Pre založenie účtu však musíte spĺňať vekovú hranicu 18 rokov. Inak vám banka otvorí len špeciálny študentský účet, pri ktorom je veková hranica 15 rokov. Pred založením účtu si na internete alebo aj osobne preverte podmienky v jednotlivých bankách. Poplatky za vedenie účtu sa za rok môžu vyšplhať do desiatok eur. Na druhej strane sú banky, ktoré vám pri splnení istých podmienok budú viesť účet úplne bezplatne. Oplatí sa preto venovať čas prieskumu trhu. Dobrou správou je, že na Slovensku si môžete založiť účet, ak pochádzate z ktorejkoľvek krajiny Európskej únie. Všetky banky by vám mali umožniť otvorenie účtu za rovnakých podmienok ako pre domácich. Na založenie účtu potrebuje občan Slovenskej republiky len občiansky preukaz a prvotnú hotovosť, ktorá tvorí zábezpeku na účte. Ostatní občania s trvalým pobytom v Európskej únii musia v banke predložiť pas (alebo občiansky preukaz) a úradne overený doklad o trvalom pobyte. Obyvatelia krajín mimo EU okrem pasu budú potrebovať povolenie na prechodný pobyt a doklad o potvrdení vzťahu k Slovensku (napríklad pracovnú zmluvu). Cudzincom banky otvárajú zväčša len základný účet, ktorý umožňuje zadávať platby, vyberať a vkladať peniaze či manipulovať s bankovou kartou. K takýmto účtom sa nedá uzavrieť napríklad zmluva o kontokorentnom úvere.

Niektoré banky ponúkajú účty zadarmo

Bankové poplatky za vedenie účtu sa pohybujú približne od 3 do 12 €. Ak si túto sumu vynásobíte 12 mesiacmi dostávate sa k celkom vysokej čiastke, ktorú by ste za určitých podmienok a v istých bankách nemuseli platiť. Platí pravidlo, že treba sa pýtať a overovať, prejsť si viaceré banky či trochu pátrať na internete. Banky vytvárajú rôzne balíky služieb pre bankové účty. Jedna zo slovenských bánk napríklad ponúka bezplatný účet, v ktorom je zahrnutý internet banking, jedna platobná karta, výbery z vlastného bankomatu nad 50 € a dva výbery z bankomatu cudzej banky. Iné zase ponúkajú účet zdarma, ak splníte isté podmienky. Stačí, aby ste mali na účte mesačný kreditný obrat vo výške minimálne 400 €. Alebo dostanete účet zadarmo, ak využijete raz za mesiac mobil banking, kredit na účte dosiahne každý mesiac minimálnu hranicu 500 € a budete v banke využívať 3 vybrané bankové produkty (napríklad sporiaci účet, spotrebný úver či spravíte 3 platby mesačne u obchodníka kreditnou kartou). Viac menej každá banka má vo svojej ponuke aj účet zadarmo. Niektoré ho však majú podmienené nereálnymi podmienkami resp. podmienkami, ktoré sa nedajú každý mesiac dodržať. Preto sú takéto účty skôr marketingovým ťahom na prilákanie nového klienta. Nedajte sa oklamať prvým dojmom a všetky podmienky banky si vopred dôkladne preštudujte.

 

Čítané: 2567 x