Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Kde sa zastaví rast Bitcoinu: má vôbec zmysel nakupovať?

Datum: 11.01.2021

V súvislosti s kryptomenou Bitcoin sa v poslednom čase objavilo množstvo noviniek. Zaujal predovšetkým fakt, že hodnota tejto digitálnej meny prekonala na začiatku decembra 2020 svoje maximum z konca roku 2017. A prepisovanie historických rekordov pokračuje...

Kde sa zastaví rast Bitcoinu

Niet divu, že kryptomenová horúčka prilákala mnoho nových záujemcov hladných po informáciách o tejto digitálnej mene. Ako začať obchodovať s kryptomenou Bitcoin? Aká bude jej cena o niekoľko týždňov, prípadne mesiacov? Oplatí sa investovať do Bitcoinu práve teraz?

Bitcoin rastie, dolár slabne

Digitálne meny sa do centra pozornosti širokej verejnosti dostali najmä v roku 2017. Už vtedy sa zdalo, že vývoj ceny Bitcoinu bude nezastaviteľný. Hodnota Bitcoinu začala na zhruba 1 tisíc dolároch, postupne sa však vytiahla až na necelých 20 000 USD.

V tomto bode ale nastal zlom. Bitcoin sa behom februára 2018 prudko prepadol až ku hranici 8000 USD, pričom nešlo o konečnú cifru. Absolútne dno prišlo na konci roka, kedy sa hodnota Bitcoinu prehupla len tesne cez 3000 USD. Mohol vôbec niekto tušiť, že o 2 roky neskôr bude cena tejto kryptomeny viac než 10-násobná? Dôvodov pre rast ceny Bitcoinu však môže byť pomerne veľa.

  • Väčšie množstvo peňazí v obehu
  • Slabnúci kurz amerického dolára
  • Prekročenie hranice 20 000 USD
  • Príliv nových investorov s kapitálom
  • Zapojenie Bitcoinu do investičných fondov

Kúpa Bitcoinu: dobrý krok alebo bublina, ktorá spľasne?

Rozhodnutie o (ne)investícii do čohokoľvek musíte spraviť jedine vy. Je však dobré uvedomiť si, od čoho závisí rast hodnoty konkrétneho produktu. V prípade Bitcoinu je jeho cena závislá výhradne od dopytu a ponuky.

Na rovnakom princípe fungujú napríklad akcie, v tomto prípade však môžete vidieť reálne výsledky daných spoločností. Ak napríklad spoločnosť Apple predá množstvo svojich výrobkov, dá sa očakávať rast hodnoty firmy, pretože investori budú ochotní kupovať akcie prosperujúcej značky.

S Bitcoinom je to trochu zložitejšie. Pre svet kryptomien totiž platí, že nie každú dobrú správu automaticky sprevádza aj nárast ich ceny. Ako dobrý krok sa javí malá skúška – nákup malého množstva kryptomeny v trafike alebo v niektorom z Bitcoinových automatov.

Nemusíte kupovať celý Bitcoin, to by v túto chvíľu snáď ani nebolo technicky možné. Stačí hoci aj jeho malá časť. Vytvorte si svoju prvú kryptomenovú peňaženku a skúste nájsť internetový obchod, v ktorom sa dá platiť práve kryptomenou Bitcoin. Samotná investícia do kryptomeny však nesie prináša niekoľko rizík.

Ak nakúpite Bitcoin napríklad za 35 000 USD, musíte veriť, že sa nájdu investori, ktorí budú ochotní nakúpiť menu za ešte vyššiu cenu. Treba však mať na zreteli, že Bitcoin je momentálne na svojom historickom maxime. Naposledy sa čakalo celé 3 roky, než sa podarilo historickú hranicu prekonať.

Zaujímavá je tiež alternatíva spočívajúca v pravidelnom prikupovaní Bitcoinu. Namiesto jednorazového nákupu za stovky či tisícky eur si každý týždeň prikúpite časť v hodnote jednotiek alebo maximálne desiatok eur. Ak by cena Bitcoinu začala klesať, môžete si v tej chvíli výhodnejšie prikúpiť väčšie množstvo tejto kryptomeny.

Ak by vás zaujali aj niektoré ďalšie kryptomeny, pred ich nákupom sa najskôr uistite, že sa jedná o dôveryhodný projekt. Inak by vaše investície mohli byť rizikovejšie, než výherný automat v kasíne. Investujte zodpovedne.

Čítané: 4087 x