Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Čo spôsobil koronavírus s cestovných ruchom na Slovensku?

Datum: 20.01.2022

Príchod nového vírusového ochorenia  priniesol mnohé zmeny v rôznych segmentoch života. Inak tomu nebolo ani v cestovnom ruchu, ktorý vo veľkej miere pocítil dôsledky koronavírusu.

Čo spôsobil koronavírus s cestovných ruchom na Slovensku

Situácia sa čoraz viac zhoršovala a dostať sa do zahraničia začalo byť zložitejšie, ako obvykle. Preto Slováci začali spoznávať viac svoju vlastnú krajinu a hľadali tipy kam na výlet s deťmi, rodinami či priateľmi. Tento zvýšený záujem návštevnosti tak napomohol k tomu, aby jednotlivé atrakcie nepocítili až v takej miere krízu cestovného ruchu spôsobenú koronavírusom.

Spočiatku slovenské atrakcie pocítili príval nových turistov, ktorým bol zabránený odchod do zahraničia, no netrvalo to dlho a aj Slovensko začalo zavádzať opatrenia. Jednotlivé prevádzky boli prinútené zatvoriť. To malo za dôsledok, že ľudia začali vyhľadať tipy kam na výlet do prírody. To bolo jediné miesto, kam sa smelo a aj miesta, ktoré dovtedy zívali prázdnotou sa stali preplnené.

V týchto časoch to najviac pocítili ubytovacie zariadenia, ktoré zaznamenali medziročný pokles viac ako 50 %. Krivka domácich a zahraničných turistov sa výrazne zmenila. Napriek tomu, že sa počet domácich návštevníkov zvýšil až o 10,5 %, rapídne sa znížil počet zahraničných turistov, ktorí predstavovali výrazný podiel tržieb. Inak na tom neboli ani reštauračné podniky a pohostinstvá, ktorých tržby klesli o viac ako 30 % až 40 %. Najhoršie na tom boli kultúrne zariadenia ako múzeá, tvorivé, či umelecké činnosti, ale aj športové, rekreačné a zábavné odvetvia. Ich tržby dosiahli prepad o vyše 70 %. V letných mesiacoch si polepšili, avšak úroveň z predchádzajúcich období to nedosiahlo, čo malo za následok likvidáciu viacerých podnikov.

V súčasnosti sú atrakcie cestovného ruchu prístupné pre očkovaných alebo prekonaných. Preto ak hľadáte tipy kam na výlet Stredné Slovensko, Východné či Západné Slovensko, podporte cestovný ruch na Slovensku návštevou kultúrnych, športových, rekreačných, či ubytovacích a stravovacích zariadení. Využite možnosť spoznať svoju rodnú krajinu a objavte slovenské skvosty.

Čítané: 3342 x