Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Akým chybám sa vyhnúť pri zakladaní eseročky?

Datum: 13.07.2022

Vybavenie všetkých náležitostí pred založením eseročky trvá niekoľko dní. Na konci tejto cesty vás môže čakať sklamanie, ak ste urobili počas celého procesu chybu.

Akým chybám sa vyhnúť pri zakladaní eseročky?

Odmietnutie zápisu do obchodného registra vás bude stáť peniaze, nervy a čas. Pri registrácii robia začínajúci podnikatelia rovnaké chyby. Ktoré z nich sú najčastejšie a bránia zápisu?

Chybám sa dá vyhnúť, ak necháte všetko na profesionáloch

V prvom rade by sme vám chceli odporučiť inú cestu založenia eseročky ako svojpomocne. Na slovenskom trhu existuje niekoľko profesionálnych firiem, ktoré vám založenie s.r.o. sprostredkujú. Absolútne sa nemusíte obávať, že by vás firma oklamala alebo že by ste prišli o peniaze. Opak je pravdou. Vďaka firme zaoberajúcej sa založením eseročky ušetríte na viacerých frontoch. Menej vás bude stáť samotné založenie s.r.o. a samozrejme, že ušetríte aj čas, pretože firma sa postará o kompletný proces založenia. Vo väčšine prípadov musíte vyplniť len registračný formulár a samozrejme zaplatiť poplatok. Firmy majú výhodu v tom, že disponujú elektronickým podpisom. Podpis im umožňuje formality vybavovať elektronicky. Všetky kolky a žiadosti sú vďaka elektronickej komunikácii o polovicu lacnejšie. Ak by ste si zakladali eseročku sami, tak by ste z peňaženky vytiahli približne 350 €. Firma vybaví založenie s.r.o. za 200 €. Druhou možnosťou je preskočiť úplne všetky kroky založenia a kúpiť si už fungujúcu ready made s.r.o..

Chcem si všetko vybaviť sám. Akým chybám sa mám vyhnúť?

Ak vlastníte elektronický podpis a máte dostatok vedomostí alebo administratívnych skúseností, tak sa môžete do založenia eseročky pustiť sami. Vyhnite sa však chybám, ktoré by založenie s.r.o. značne predĺžili. Najčastejšie podnikatelia zabúdajú dať overiť všetky listiny u notára. Niekedy na dokumentoch chýbajú dátumy. Obchodný register vám môže žiadosť vrátiť aj v prípade, že ste si ako obchodné meno vybrali také, ktoré sa podobá na už registrované. Na internete sa dá overiť či vami vybrané meno nie je už registrované. Dôležité je tiež to, aby ste si vybrali predmety podnikania, pre ktoré spĺňate podmienky. Na voľné živnosti nemusíte mať žiadne oprávnenie. Viazané a remeselné živnosti si vyžadujú preukázanie spôsobilosti. Pred podaním žiadosti o zápis si dva razy preverte kompletnosť všetkých dokumentov. Dávajte si pozor aj na to, aby ste nemali nedoplatky na daňovom úrade, v sociálnej poisťovni a mali čistý register trestov.

 

Čítané: 2436 x