Rozšírené hľadanie
Piatok 10. Máj 2024 |
meniny má Viktória

Rozprávajte sa s bankou

Datum: 27.05.2011

Bankových subjektov a ich produktov je na Slovensku mnoho. Jednotlivé produkty sa vyvíjajú, prispôsobujú aktuálnemu konkurenčnému prostrediu a platnej legislatíve. Aj ten najvýhodnejší balík služieb nemusí byť o pár rokov stále najlepší. Preto sprostredkovatelia OVB Allfinanz Slovensko a.s. neustále sledujú finančný trh, aby dokázali svojim klientom prinášať správne a aktuálne informácie.

Finančný agent OVB je na strane klienta, dokáže mu komplexne pomôcť v jeho súčasnej finančnej situácii. V zložitom prostredí plnom bankových subjektov, poisťovní, dôchodkových správcovských spoločností a iných finančných domov je klient ten, ktorý si vyberá. Úlohou agenta je pomôcť klientovi ušetriť čas a peniaze, ktoré by inak musel investovať do dobrého a nestranného výberu finančného produktu. Každý produkt má svoje parametre, svoje poplatky, výhody a zľavy, ktoré nie sú vždy nemenné. Nezriedka sa dajú ovplyvniť vyjednávaním, preto by klient nemal byť len pasívnym poslucháčom.

Ako potenciálny klient banky či iného finančného domu máte právo podrobne sa informovať o všetkých podmienkach ponúkaného produktu alebo služby. Pýtajte sa a nechajte si všetko vysvetliť. Neostýchajte sa, ak niečomu nerozumiete, veď nikto z nás sa nemôže vyznať vo všetkom. Uvedomte si, že vy ste ten, kto kupuje, hovorte teda o svojich potrebách a požiadavkách. Nezabudnite pripomenúť všetky skutočnosti, ktoré môžu ovplyvniť poskytované výhody. Máte možnosť výberu a máte možnosť získať viac, len sa o to treba zaujímať. Ak nemáte dostatok času, financií a skúseností, neváhajte sa obrátiť na finančného agenta OVB, ktorý vám s tým dokáže pomôcť. 

Nechoďte do banky nepripravený

Ak máte v danej banke založený bežný účet, spomeňte to, obzvlášť, ak na ňom máte pravidelné kreditné obraty. Čím sú vyššie, tým je to samozrejme lepšie. Ak ste v minulosti  čerpali úver, pochváľte sa jeho včasným a disciplinovaným platením. Ukážte finančnej spoločnosti, že ste spoľahlivý a zodpovedný klient.

Jednotlivé spoločnosti bývajú prepojené. Popri banke je neraz zriadená aj poisťovňa alebo správcovská spoločnosť. Preto ak máte poistný produkt v takejto spoločnosti a poctivo ho platíte, takisto by to mala banka vedieť. Ak ste investovali do podielových fondov, ide opäť o financie, ktoré môžu zlepšiť váš kredit. Poskytuje iná banka vedenie bežného účtu za tých istých podmienok ale lacnejšie? Spýtajte sa svojej banky, či vám vie ponúknuť viac! Vyskúšajte vyjednávať a uvidíte, ako vie byť vaša banka alebo poisťovňa ústretová.

Dohodnite si lepšie podmienky splácania úveru

Vyjednávať sa dá pri mnohých produktoch. Osobitnú pozornosť si zaslúžia vernostné programy, ktoré vám dokážu priniesť mnohé výhody. Najčastejšie sa vyjednáva pri úveroch. Obzvlášť pri hypotekárnych úveroch, kde sa v určitom časovom horizonte mení fixná úroková miera. Toto obdobie si nenechajte ujsť. Vopred sa naň pripravte, zistite si ponuky iných bánk a vyžiadajte si ponuku od svojej banky. Ak sa vám úrok nepáči, podajte žiadosť o prehodnotenie navrhovaného fixného úroku. Všetky ponuky si samozrejme nechajte poslať na papieri. Potom môžete začať vyjednávať a snažiť sa získať to najvýhodnejšie. Vyjednávať môžete aj o dobe splácania, pretože platí, že čím kratšiu dobu úver splácate, tým viac ho preplatíte. V prípade, že sa dostanete do finančne ťažkej situácie, dohodnite si s bankou možnosť odkladu splátok.

Finančný agent na strane klienta

Možno mávnete rukou a poviete si, že lepšie podmienky sa dajú vyjednať iba „po známosti“, ale vy „dobrého známeho na dobrom mieste“ nemáte. Nehádžte flintu do žita. Obráťte sa na sprostredkovateľa OVB, práve on môže byť tým vaším dobrým známym, ktorý pomôže, keď je treba. A ani nebudete musieť čerpať dovolenku kvôli obiehaniu finančných inštitúcií - potrebné informácie získate pohodlne napríklad pri káve so svojím finančným agentom.

Čítané: 791 x