Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Grécke ostrovy, Thassos

Datum: 18.11.2013

Thassos
Thassos je najsevernejším ostrovom Egejského mora, ktoré sa v tejto časti Grécka nazýva morom Tráckym. Celý priestor tejto časti Egejského mora sa geologicky radí k Trácko-macedónskej sústave, tvorenej starými kryštalickými horninami. 

Celý priestor tejto časti Egejského mora sa geologicky radí k Trácko-macedónskej sústave, tvorenej starými kryštalickými horninami (žuly, ruly a svory). Už v druhohorách bola oblasť zaplavená morom, z ktorého vyčnievali len najvyššie vrcholy ako ostrovy, na dne sa postupne usadzovali mohutné vrstvy bridlíc, pieskovcov a vápencov. 
Thassos je hornatý zalesnený ostrov okrúhleho tvaru s mramorovým podložím, ktoré uchováva veľké zásoby podzemných prameňov pitnej vody. Vďaka tomu je pokrytý hustými lesmi borovíc, pínií a olivových hájov. Veľkú časť zaberá pohorie Ypsárion s hlbokými údoliami.  
 Thassos nemá žiadne chránené územia, pozornosť si však zaslúžia rozsiahle horské borovicové a listnaté lesy, hôľne spoločenstvá a príkre skalnaté pobrežné útesy.
Na ostrove, ako v celom severnom Grécku, prevláda typické stredomorské podnebie so suchým a horúcim subtropickým letom a vlhkou studenou zimou. V dôsledku blízkej pevniny sa tu však výraznejšie prejavujú kontinentálne vplyvy – väčšími rozdielmi v priemerných denných a nočných teplotách, a tiež medzi letnými a zimnými teplotami (smerom na juh sú rozdiely menšie).  Thassos patrí k hospodársky málo rozvinutým lokalitám Grécka. Pre ponuku prežitia príjemnej dovolenky na ostrove Thassos je najvýstižnejšia upútavka Komisie pre turistický rozvoj a propagáciu okresu Kavala: „V malej vzdialenosti od medzinárodného letiska sa pred návštevníkom otvárajú nekonečné pláže, nádherné prímorské osídlenie a tradičné malebné dedinky v horách, v dokonalej harmónii farieb, so súhrou zelene a blankytnej modrej. Prívetivý úsmev macedónskej pohostinnosti sa spája s hrou v priezračných vodách na desiatkach pláží

Čítané: 619 x