Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Podnikovysystem.sk

Datum: 17.12.2010

Podnikanie nie je len činnosť, kedy treba čo najrýchlejšie vyrobiť čo najviac produktov alebo služieb a tieto predať za čo najvyššiu sumu. Trh a konkurencia, ktorá na trhu operuje, tlačia na podnikateľa alebo spoločnosť tak intenzívne, že si nemôže dovoliť neobmedzene navyšovať ceny, alebo produkciu. Rovnaký produkt ponúkajú podobné firmy, za podobné ceny. Aj marketingové stratégie mnohých firiem sa na seba v mnohých aspektoch podobajú. Nie je to teda len súčasná pomaly doznievajúca hospodárska kríza, ktorá núti firmy zamerať sa viac na svoje vnútorné prostredie.

Za rovnakých podmienok na trhu, kde sú spoločnosti nútené držať cenu výsledného produktu podobnú konkurencii a za relatívne rovnakej ceny vstupov, prichádza na rad otázka efektívnosti a využívania zdrojov firmy. Mnohokrát práve prepracovanosť systému, ktorý firma používa pri riadení ľudských zdrojov, kontroly a výrobných postupov rozhoduje o jej úspechu, či neúspechu.

Mnohí na to neprihliadajú, no na príklade veľkých a etablovaných spoločností v zahraničí, ale aj na Slovensku vidíme, aký význam majú podnikové systémy pre efektívnosť podnikateľskej činnosti. Dobre fungujúca firma má podstatne lepšie šance na vyšší zisk a zároveň aj na udržanie si pozície na trhu.

Akákoľvek spoločnosť operujúca s množstvom dát, viacerými výrobnými centrami, vyšším počtom zamestnancov, sa nezaobíde bez dobrého manažmentu, podnikateľského plánu, dobrej organizácie vnútropodnikových aktivít a bez správneho odhadu reakcií spotrebiteľov. S rastúcou informatizáciou spoločnosti vznikali informačné systémy na uľahčenie chodu jednotlivých činností v podniku a hlavne na ich dôsledný monitoring a vyhodnocovanie. Nestačí vedieť iba, že nejaký jav nastal, treba vedieť aj presne, kde nastal, za akých okolností a ak je nepriaznivý, je vhodné sa mu do budúcna vyvarovať.

Určite ste sa už stretli s niektorou zo skratiek ako ERP, CRM, EAM, SCM, DMS alebo CMS, no možno si neviete pod nimi  predstaviť ich presný význam, potom by ste to mali rýchlo zmeniť. Možno aj vaše podnikanie sa vďaka vhodným podnikovým systémom stane úspešnejšie a zaručene prehľadnejšie.  Ak sa v jednotlivých systémoch orientujete dobre, no chceli by ste sledovať novinky a trendy, určite vás zaujme portál „podnikovysystem.sk“. Na portáli nájdete informácie o jednotlivých podnikových systémoch, prípadové štúdie z praxe a taktiež poradňu. Podnikovysystem.sk je ten správny priestor, kde sa stretnete s informačno-komunikačnými technológiami a možnosťami ich využitia pre spoločnosti rôzneho zamerania.

Čítané: 452 x