Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Rozpracovanie cykloturistických produktov v rámci kurzov cezhraničnej spolupráce SR – ČR.

Datum: 29.01.2011

Bojnice ( 14.11.2010). Projekt s názvom „Cielené školenia, kurzy a tvorba spoločných marketingových produktov - podpora rastu cestovného ruchu v cezhraničných regiónoch“ napomáha  poskytovateľom služieb cestovného ruchu vo zvýšovaní  pripravenosti  ľudských zdrojov na kvalitnejšie poskytovanie služieb v cezhraničnej oblasti.

V rámci neho sa realizujú cielené kurzy v 13 obsahových témach, ktoré sú orientované na praktickú výmenu poznatkov a informácií z oblastí  hotelových a gastronomických služieb, incentívnu a kongresovú turistiku, voľnočasové a wellness aktivity, teambuildingové programy, komunikačné schopnosti pracovníkov v cestovnom ruchu, marketingové činnosti a techniky, cykloturistika, lanové centra a produkty regionálneho cestovného ruchu.   

             Cykloturistika je témou, ktorá je v cezhraničnej oblasti Českej republiky a Slovenskej republiky velmi žiadaná. Dovodom je fakt, že dan územie ponuka velké možnosti na rozvoja a hlavne aplikovanie tukloturistiky v produktovej ponuke služieb cestovného ruchu. V tejto téme su ďalej partneri na moravskej strane, kde je k dispozícií viac ako 250 km začených cyklotrás a kde aj klientela je zvyknutá na cykloturistiku a jej dopyt po týchto službách sa stále zvýšuje. Slabšie je na tom slovenská strana, kde zaostáva nie len v počte cyklotrás, ale aj v marketingu a príprave klientely na cykloturistické ponuky.

             Odborník na tuto tému pán Marián Gogola z občianskeho združenia Mulica v rámci projektu uvádza: „Legislatíva v našej krajine ešte nie je v takom stave, aby výraznejším spôsobom pomohla k rozvoju cykloturistických trás a vôbec celkovo v rozvoju používania bicykla v doprave. Sme velmi daleko od takých krajín ako je Dánsko, kde bicykel je sučasť dopravy, zdravého štýlu života, súčasť cestovného ruchu a biznisu okolo neho. Využívam každú príležitosť na prezentáciu dalších nových poznatkov v tejto oblasti. Je potrebné aj subjekty cestovného ruchu viac mobilizovať v cyklistickej doprave, ako nástroja na produkty CR.“

            Faktom, že v cezhraničnej oblasti sa dejú dobré a progresívne aktivity prezentoval v projekte pán Ing.Martin Halabrín, z VUV Trnava, ktorý predostrel projekt spolupráce medzi Trnavským a Juhomoravským samosprávnym krajom. Pridal názor: „ Náš VUC v oblasti rozvoja cykloturistika začla viacej konkétne pracovať a verím, že spolupráca s juhomoravským krajom prinesie rozvojové impulzy, ako aj tento projekt cezhraničnje spolupráce.“

             Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ a ŠR Slovenskej republiky a realizuje ho občianske združenie Bojniciensis so sídlom v Bojniciach, hlavným cezhraničným partnerom je Region Slovácko – sdružení pro rozvoj cestovního ruchu so sídlom v Uherskom Hradišti.

 

Kontakt: oz@bojniciensis.sk

Čítané: 279 x