Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Pravidelné čistenie strechy zabezpečí jej stály atraktívny vzhľad a výrazne predĺži životnosť strešnej krytiny

Datum: 27.03.2017

Strechu nad hlavou si musíme vážiť, a preto je potrebné dopriať jej pravidelne náležitú starostlivosť. A tou nemyslíme len pravidelné natieranie farbou v prípade plechových striech. Ak ste sa pre svoj dom rozhodli pre pálenú keramickú krytinu či betónovú škridlu, slová predajcov o ich nulovej starostlivosti sú nie úplne pravdivé. Aj týmto strešným krytinám musíte venovať pozornosť, pretože inak svoju životnosť nedosiahnu ani zďaleka.

Jednou zo základných prác súvisiacich s údržbou strechy je jej čistenie. Tým zbavíte strešnú krytinu všetkých nečistôt a nielenže obnovíte jej pôvodný atraktívny vzhľad, no výrazne znížite riziko jej znehodnotenia. Strešnú krytinu znečisťuje viacero faktorov – od prachových častíc, cez sadze z komínov pri kúrení tuhými palivami, až po biologické znečistenie najmä machmi, ktoré sa týka skôr škridiel. Tieto nečistoty sa navyše môžu preniesť, hlavne vodou, aj na fasádu, z ktorej ich odstrániť bude už oveľa náročnejší proces. Aj preto sa čistenie striech odporúča v pravidelných intervaloch raz za 3 až 6 rokov.

Ako prebieha čistenie strechy?

Samotné čistenie strechy sa realizuje účinne, no s minimálnymi nežiaducimi efektmi na strechu. Nevyužívajú sa žiadne chemické látky, ktoré by mohli rozrušiť materiál strešnej krytiny, ale len silnejší, no šetrný tlak horúcej vody. Ten má schopnosť zo strechy odstrániť aj silné nečistoty a nánosy. Výsledok je viditeľný okamžite, najmä na základe zmeny farebnosti strešnej krytiny. Tá totiž nadobudne pôvodnú farbu, zatiaľ čo ešte neošetrená plocha strechy ostáva výrazne zašednutá.

Po vyčistení strechy takýmto spôsobom sa následne na celú jej plochu aplikuje antimikrobiálny nástrek. Ten zamedzuje akémukoľvek šíreniu organizmov na streche, vrátane rastu machov. Účinnosť tohto nástreku trvá približne 3 roky.

Šetrnosť čistenia strechy je ešte zvýšená prístupom k nej. Počas prác sa totiž nestúpa priamo po strešnej krytine, ale pri práci sa využíva výlučne zdvíhacia technika. Manipulácia s rebríkmi po strechách so šikmejším sklonom je totiž rizikom jej možného poškodenia či vytvorenia drobných prasklín v keramickej či betónovej škridly.

Čistiť je možné akékoľvek povrchy strechy. A to klasické plechové strechy, strechy zo spomínaných pálených keramických či betónových krytín vo forme škridly, eternitové strechy či asfaltové šindle.

Zabúdať sa tiež nemôže na pravidelné čistenie odkvapov a obvodu strechy, ktoré by malo byť realizované ešte častejšie, a to raz ročne. Práve v týchto miestach totiž dochádza k hromadeniu prírodného materiálu (lístia a pod.), ktorého nánosy výrazne narúšajú efektívnosť týchto miest strechy.

Spoľahlivé čistenie striech vykonáva služba Umyjemto.sk s množstvom spokojných klientov a úspešne vyčistených striech a fasád rodinných domov.

Čítané: 3894 x