Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Pozor, ransomware útočí! Ako sa pred ním ochrániť?

Datum: 15.02.2018

Nie, ransomware nie je žiadny druh chrípky ani iného ochorenia človeka, jedná sa o vírus, ktorý napadne váš počítač a spôsobí vám veľké problémy. Našťastie, dá sa proti nemu bojovať.

Počítačový vírus. Pod týmto pojmom si väčšina ľudí predstaví program, ktorý sa po tom, čo navštívite nejaký nebezpečný web, dostane do počítač, a ten následne začne robiť zvláštne veci, spomalí sa a podobne. Boj proti takýmto vírusom nie je nejako extra zložitý, dnes už má snáď každý počítač nainštalovaný nejaký antivírus, ktorý jednoducho takémuto primitívnemu vírusu zabráni napadnúť váš majetok. História vírusov nemá dávne korene. Prvé vírusy vznikli ako pokusy programátorov o to, do akej miery sa dá dostať do súborov cudzieho počítača a ovplyvniť ho. Medzi takýmito programátormi však začali vznikať skupinky zlomyseľných programátorov, ktorí sa rozhodli, že takéto vírusy budú aj skutočne používať a napádať nimi cudzie počítače. Spočiatku im stačila popularita, ktorú ich vírusu zabezpečili médiá, následne sa tešili z toho, že môžu od používateľov získať osobné informácie a následne ich vydierať. A vydieranie pomocou vírusov prerástlo do ďalšieho levelu, ktorým je ransomware.

Ransomware nie je lacná zábavka

Ransomware pracuje na jednoduchom princípe – na vašom počítači zablokuje súbory na disku, čím vás oberie prakticky o všetko, čo na počítači máte a následne od vás začne pýtať výkupné, aby súbory opätovne odblokoval. Výkupné sa pohybuje v stovkách eur, nie je to teda žiadna sranda. Ransomware má viaceré podoby, najznámejšou podobou je vírus Wannacry, ktorý napáda počítače so systémom Microsoft Windows a jeho názov asi jasne hovorí, ako sa po tom, čo váš počítač bude napadnutý, budete cítiť. Rovnako ako CryptoLocker, čo je trójsky kôň, ktorý taktiež funguje na princípe blokovania súborov. Na to, aby ste boli pred takýmto typom vírusov chránení, potrebujete skutočne dobrý antivírusový program. Tým je napríklad Eset. Ten poskytuje antivírus v rôznych úrovniach ochrany od základnej, až po prémiovú. Antivírus Eset je to najlepšie, čo môžete pre svoj počítač zvoliť. Hovorí o tom aj nespočetné množstvo ocenení, ktoré firma Eset za svoje antivírusové programy dostáva. Tak už ďalej nečakajte, pokiaľ váš počítač napadne nejaká nepríjemná pliaga, zaobstarajte si antivírus zadarmo na 30 dní od ESETu ešte dnes a žite bez obáv o vašu bezpečnosť!

Čítané: 4532 x