Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Zastavený čas, knižná novinka napísaná na mobile vďaka zápcham

Datum: 02.06.2018

Zostať trčať v dopravnej zápche berie každý z nás rôzne. Zväčša to znamená pohromu. Pre Tomáša Najta, autora knižnej novinky Zastavený čas znamenalo trčanie v zápche jedinú príležitosť na únik a písanie, ktoré dovtedy neustále odkladal na vhodnejší čas. 

Vždy ako cestujúci s voľnými rukami tak mohol siahnuť po telefóne, v ktorom sa postupne v priebehu niekoľkých mesiacov začalo objavovať viacero situácií a príbehov z rôznych kútov Slovenska. Po čase sa začali jednotlivé miesta spájať a vznikol neobyčajný dobrodružný príbeh mladého tridsiatnika, ktorého postihol zvláštny osud. Zastavil čas. Bez nejakého návodu, ako ho znova spustiť, alebo bez pomoci niekoho múdrejšieho sa musí vysporiadať so zásadnou zmenou a vyrazí tento časový malér využiť vo svoj prospech. Aj to len vďaka odvahe, ktorú za bežných okolností vôbec nemal.

Príbeh z mnohých miest Slovenska

Dobrodružná poviedka vychádza z osobných skúseností a zážitkov autora a jeho blízkych. Samozrejme až na zastavený čas, ktorý je stále ešte pre všetkých živých ľudí nedosiahnuteľné sci-fi. Čitateľ má možnosť spoznávať konkrétne miesta na severnom Slovensku, odkiaľ hlavný hrdina putuje po vlastných až do hlavného mesta a okolia. Vie, ako by mohol využiť zastavený čas. Cesta na juh však nie je tak jednoduchá. Musí ju prekonať sám, pretože v zastavenom čase nemôže použiť žiaden stroj a pojem zotrvačnosť v ňom nemá rovnako tak žiaden význam. Spoliehať sa tak musí na svoje vlastné telo a všetko, čo s ním dokáže dať do pohybu.

Ako sa rodil Zastavený čas

Príbeh Zastavený čas sa rodil po častiach. Rôzne miesta boli inšpiráciou a v aplikácií Notes na systéme Android v samostatných súboroch vznikali jednotlivé celky. Tým prvým bola časť, ktorá tvorí v knihe úvod. Boli to celé mesiace úprav, než sa podarilo príbeh spojiť do jedného a skontrolovať ho lepšie, než to umožňoval mobil s malým displejom.

Android má svoje obmedzenia, no pri dlhšom písaní sa dokáže plná slovenská aplikácia naučiť mnoho nových slov písať správne. podľa samotného autora bolo to najhoršie na mobile kopírovať celé texty a presúvať ich inam. Nervy drásajúce situácie, kedy stratil celé časti textu boli celkom bežné a zálohy takmer žiadne.  Dnes je rád, že mu jeho skutočná Viky, podobná na tú z knihy, pomohla pri dokončovaní knihy svojou jazykovou odbornosťou.

Nezvyčajný koncept vznikajúci na nezvyčajnom nástroji uzrel svetlo sveta ako e-kniha v ponuke každého dobrého kníhkupectva. Zastavený čas vás prevedie západným Slovenskom v podobe, v akej ho zrejme nikdy neuvidíte.

V ponuke na: https://www.martinus.sk/?uItem=311093

Čítané: 3995 x