Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Ako používať Excel šípky

Datum: 12.02.2019

V Exceli existujú rôzne spôsoby, ako sa presúvať po hárku medzi jednotlivými bunkami. Na rýchle premiestňovanie môžete používať klávesy so šípkami, posúvače alebo myš. Ako však využiť Excel šípky, ktoré označujú vývoj čísiel pre po sebe idúce obdobia?

V programe môžeme využívať aj zvýšenú rýchlosť posunu, jednoduché posúvanie na koniec stanovených rozsahov či komentáre. Tie zväčša informujú o polohe v pracovnom hárku.

Ako sa v Exceli pohybovať pomocou šípok 

Ak sa akokoľvek premiestnime na konkrétnu bunku (či už šípkou alebo myšou), nastavením sa na bunku sa stane aktívna. Stlačením kombinácie CTRL+kláves so šípkou sa posuniete na koniec každého rozsahu v stĺpci alebo riadku predtým, než sa zastavíte na konci pracovného hárka.

Ak chcete ísť o jeden riadok nahor alebo nadol, stlačte v programe Excel kláves SCROLL LOCK a šípku nahor alebo šípku nadol (podľa vašej voľby). Kláves SCROLL LOCK využívate aj v prípade, ak sa chcete posúvať o jeden stĺpec doľava alebo doprava, no so šípkami vľavo alebo vpravo.

Ak sa chcete rýchlo presúvať o jedno celé okno nahor a nadol využívate kláves PAGE UP alebo PAGE DOWN. Ak sa chcete posúvať doprava a doľava o jedno celé okno, stlačte kláves SCROLL LOCK a pracujte so šípkou doľava a doprava s podržaním tretej klávesy – CTRL.

Ak sa chcete posunúť o veľkú vzdialenosť v pracovnom hárku (napríklad 1 000 buniek), stlačte tlačidlo SCROLL LOCK, CTRL a šípku. Prevedie vás to veľkými a rýchlymi navigačnými skokmi cez pracovný hárok podľa smeru Excel šípky. 

V praxi znamená tento princíp jediné – ak máte označené čísla a po sebe idúce obdobia v pracovnom hárku, podľa vyššie spomínaných skratiek sa vám bude ľahšie pohybovať po pracovnom hárku.

Prečo je dobré ovládať Excel šípky

Tabuľkový editor Excel patrí do základnej výbavy každého jedinca ovládajúce prácu na počítači. Získať kompletné znalosti však môže byť celkom náročné. Ani používať Excel šípky nie je úplne jednoduché. Tento program totiž využíva matematické zákonitosti riešené mechanickým spôsobom vlastným pre výpočtovú techniku. No zároveň je Excel jedným z najznámejších a zároveň najobľúbenejších tabuľkových editorov. 

Je obdivuhodné, že tento program využívajú obyčajný smrteľníci i seriózne firmy. S Excelom sa možno stretnúť prakticky všade. Je tomu tak vďaka obrovskému množstvu šikovných funkcií, jednoduchému ovládaniu a nepochybnej praktickosti celého editora.

Excel slúži na prepájanie číselných dát pomocou matematických funkcií. Používa sa v účtovníctve, fakturáciách, pri vyhodnocovaní veľkého počtu dát, sledovaní postupného vývoja i pri vytváraní bežných zoznamov obsahujúcich číselné údaje. Preto je dobré ovládať aj Excel šípky.

Možno zhrnúť, že okruh ľudí a profesií denne využívajúcich tento program je skutočne široký, preto sa oplatí vedieť pár trikov, ako byť v Exceli naozaj dobrý.

Čítané: 3835 x