Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Aliexpress v slovenčine umožní nakupovať v Číne už skutočne každému – naučte sa to

Datum: 26.07.2019

Stále počúvate od známych, ako nakupujú v Číne. Hanbíte sa spýtať – to vedia čínsky? Veď vy si netrúfate ani na nákupy v angličtine. Nebojte sa – Aliexpress v slovenčine už existuje. A čo sa tam dá kúpiť?

Odkedy je Aliexpress v slovenčine, nakúpiť tam dokáže už skutočne každý. Prečo je ale čínske trhovisko Aliexpress taký fenomén? Dá sa tu skutočne lacno nakupovať. Mnoho tovaru, ktorý tu nájdete, sa dováža aj k nám na Slovensko. Avšak vy si ho na Aliexprese kúpite bez prirážky.

Každý baťoh či aktovka jsou velice propracované, i pokudNákupy bez poštovného

Vravíte si, prečo by ste mali ale platiť drahú dopravu z Číny. A vtom to práve je – obvykle ju neplatíte. Väčšina bežného tovaru sa dá kúpiť s dopravou zadarmo. Ak ju neponúka jeden predajca daného tovaru, určite ju ponúkne druhý. Nevýhodou je, že expresné doručenie sa platí vždy. Ale ak vám stačí, že vám tovar príde za mesiac, máte to zadarmo.

Obvykle neplatíte ani clo a DPH

Lacnejšie zásielky do 22 EUR sú od DPH oslobodené. Nad túto čiastku zaplatíte 20 % naviac ako DPH. Clo, teda colný poplatok, sa platí pri zásielkach vyšších ako 150 EUR. Výška cla sa mení podľa typu tovaru. Avšak predajcovia na Aliexpresse poznajú podmienky v jednotlivých krajinách, a tak veľmi často sami uvedú na balíček nižšiu cenu, aby ste nemuseli DPH a clo platiť.

Dobrá rada – nesnažte sa nakupovať u jedného predajcu. Naopak. Viac zásielok, nižšia cena každej, menšie riziko, že budete musieť platiť clo a DPH. Keď neplatíte poštovné, je pre vás viac zásielok výhodou.

Vždy sa platí dopredu

Smerom k Aliexpressu žiadna dobierka neexistuje. Dobré je sa preto pozerať, akú históriu má predajca v rámci Aliexpressu za sebou a aké má referencie. Vo firme existuje prísna regulácia, takže ako náhle je predajca neseriózny, musí z Aliexpressu von. Obecne sa ale platenia báť nemusíte. Realizujte ho cez systém AliPay, čo je vlastne „PayPal Aliexpress“. Priamo u AliPay potom reklamujete prípadné nedodanie tovaru, alebo to, že vám príde tovar nekvalitný či iný. Avšak morálka predajcov je veľmi dobrá. V Číne som nakúpila určite aspoň stokrát a bez jediného problému.

Na čo si dať na Aliexpresse pozor?

Na jednom mieste sa prezentuje mnoho predajcov. Často predávajú rovnaký tovar, ale dobré je sledovať ceny, pretože tie sa môžu výrazne líšiť. Taktiež aj keď sa vám môže zdať, že ide o ten istý produkt, nemusí to tak byť. Šaty môžu byť ušité v odlišnej kvalitatívnej triede, kocky v stavebnici menšie než originál.

Na Aliexpresse sa oplatí nakupovať oblečenie aj elektronika

Určite oblečenie – dámske, pánske i detské. Je lacné, a ak si nekúpite to najlacnejšie, čo tam majú, tak aj v dobrej kvalite. Ja osobne najčastejšie nakupujem napodobeniny aktuálnych modelov z top módnych prehliadok. Napríklad od Dolce&Gabbana. Nejde v pravom zmysle o fejky. Nikde na oblečení nenájdete kópiu loga značky. Takže sa nemusíte báť, že vám ich colníci zabavia a zničia. Ale obliekať sa zrazu budete ako filmové hviezdy a to za pár euro.

Veľmi lacno sa tu dá nakupovať rôzna bižutéria. Tú skutočne kúpite na kilá a je to tá istá, ktorá sa potom u nás predáva mnohonásobne drahšie. Podobne sú na tom aj hodinky.

Aliexpress je tiež výborným miestom na nákupy rôznych domácich potrieb. Pečiete? Silikónové formy, rôzne cukrárske pomôcky, formičky a ďalšie veci do kuchyne tu nakúpite veľmi lacno. Podobne ako rôzne organizéry do skrine, rôzne vychytávky na ukladanie oblečenia, upratovanie apod.

Z Číny sa nakupuje aj elektronika. Telefóny, tablety, počítače... Často ide o značky, ktoré sa u nás ani nepredávajú. A kvalita odpovedá cene. Drahšie sú kvalitnejšie. Praktické je, že na Aliexpressu nakúpite lacno rôzne príslušenstvo pre tradičné značky mobilných telefónov, tabletov i notebookov, vrátane Apple. A taktiež rôzne súčiastky a opravné sety, náhradné batérie apod. Tie tu kúpite aj pre fotoaparáty. Ceny sú výrazne nižšie než v našich obchodoch a výrobca je ten istý.

Takže oplatia sa nákupy na Aliexpresse? Určite áno.

Čítané: 4050 x