Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Aké hrozby číhajú na nás na internete?

Datum: 27.09.2019

O užitočnosti internetu snáď nikto nepochybuje. Prostredníctvom online sveta platíme účty, komunikujeme, zabávame sa alebo sa vzdelávame. A ako miesto zábavy a získavania informácií vníma internet väčšina z nás. Menej ľudí si však uvedomuje, že internetové vody majú aj odvrátenú tvár.

Pri užívaní internetu nám hrozí nebezpečenstvo na rôznych miestach. Pri prehliadaní obľúbených stránok, otváraní e-mailov, sťahovaní súborov alebo dokonca na sociálnych sieťach. V tomto článku si predstavíme 3 základné hrozby, ktoré na nás číhajú na internete.

  • Spoofing
  • Malware
  • Sociálne siete

 Hrozba menom spoofing

Spoofing zatiaľ nemá v slovenčine svoj ekvivalent. Väčšinou sa chápe ako akékoľvek falšovanie identity na internete. Jeho cieľom je získať rôzne citlivé informácie - mená a heslá napríklad bankovým alebo e-mailovým účtom. Medzi najčastejšie techniky spoofingu patrí:

Phishing - zvyčajne má podobu e-mailu. Je upravený tak, aby vyzeral napríklad ako oficiálny e-mail od obľúbenej sociálnej siete a vyzýva vás na zadanie vašich prihlasovacích údajov. Po odoslaní správy sa tak útočník dostane k vášmu účtu a môže si s ním robiť, čo chce.

Pharming - je podobný ako phishing. Po zadaní URL adresy presmeruje stránku napríklad vašej banky na falošnú, ktorá je vzhľadom jej presnou kópiou. Preto je náročné odhaliť pharming aj pre skúseného užívateľa. Pomocou tejto techniky je možné získať napríklad prístupové údaje k internet bankingu.

Ak sa chcete vyvarovať spoofingu, je dobré byť na internete obozretný. Neotvárať podozrivé e-maily alebo si ich pravdivosť radšej overiť priamo s odosielateľom. Dôležité je tiež zmeniť heslo na wifi. Takto sťažíte prístup do vášho počítača z vonku.

Nenápadný malware

Názov malware je skratka z anglického malicious software. Vo voľnom preklade teda ide o škodlivý softvér. Do počítačov sa zvyčajne dostáva pri sťahovaní súborov alebo prenášaní dát cez napadnuté prenosové médiá (napr. USB kľúče). Od doby vzniku počítačov a hlavne internetu vznikla široká škála programov, ktoré spadajú do kategórie malware.

Jedným z najstarších je klasický počítačový vírus. Ten sa šíri v rámci systému a podľa svojho určenia súbory kradne, maže atď. Ďalším častým nebezpečných programov sú tzv. červy, ktoré sa dokážu ďalej šíriť do iných počítačov prostredníctvom siete a tak sú schopné vyradiť z prevádzky povedzme celú firmu. Zabudnúť nemôžeme ani na tzv. trójske kone. Tento druh škodlivého softvéru môže napríklad kradnúť heslá uložené na disku a odosielať ich autorovi malwaru.

Najlepší spôsob, ako sa voči tejto hrozbe brániť je mať kvalitný a aktuálny antivírus. Zároveň nezaškodí pravidelne nechať celý počítať preskenovať na prípadnú prítomnosť škodlivého softvéru.

Sociálne siete

Sociálne siete asi len málokto považuje za hrozbu na internete. A pritom riziko je v tomto prípade podobne vážne, ako pri spoofingu alebo malware. Na sociálnych sieťach hrozí opäť krádež identity. Citlivé fotografie posielané prostredníctvom správ môžu byť následne použité na vydieranie alebo tzv. kyberšikanu.

Čoraz častejšie sa tiež skloňuje závislosť na sociálnych sieťach alebo stúpajúci počet depresií spôsobených trávením času na facebooku alebo instagrame.

Internet je výborné miesto na trávenie voľného času, vzdelávanie alebo prácu. No tak ako v reálnom svete, aj v tom virtuálnom sa treba mať na pozore a dbať na svoju bezpečnosť.


Čítané: 4648 x