Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Čo zahŕňa správa IT siete

Datum: 17.03.2020

Každý deň prichádzame do kontaktu s počítačovými sieťami. Spojenie medzi počítačmi sa môže uskutočniť vo viacerých spôsoboch. V práci sa obvykle používa sieť typu LAN. Tá je fyzicky ohraničená, obvykle objektom, v ktorom má firma sídlo.

Počítačová sieť a správa siete je komplexné riešenie, ktoré pozostáva z viacerých častí. Počítač, server, aktívne komponenty ako routery, modemy, alebo switche či pasívne časti z káblov, musia spolu efektívne fungovať.

Dôležitá je kontrola sietí

Úlohy, ktoré si správa sietí vyžaduje je niekoľko. Medzi najdôležitejšie patrí pravidelná aktualizácia systému. Podobne, ako sú aktualizácie dôležité pri operačných systémoch počítačov, ako aj aktívne časti počítačových sietí. Predchádza sa tak rizikám súvisiacim s bezpečnosťou spolu s zaručením správneho fungovania celého systému.

Keďže sieť je zložená z obrovského množstva rozličných častí, je potrebné jej pravidelné sledovanie. Predchádza sa tak výpadku, pričom administrátori získavajú prehľad o tom, či všetko funguje tak, ako má. Na sledovanie siete je v súčasnosti dostupných niekoľko softvérových riešení.

Správne kontrolovanie siete musí byť navrhnuté s dôsledkom na možnosť analyzovať stav siete retrospektívne a upozorniť konkrétnych používateľov pri zistení neželaného stavu. Takéto údaje a ich analyzovanie nasledovne poslúžia ako podklad pre návrh ďalšej verzie už existujúcej, správne kontrolovanej siete, alebo pri jej rozširovaní, čo v konečnom dôsledku pomáha vytvoriť najvhodnejšie riešenie pre zákazníka.

Správna kontrola vedie k rýchlemu riešeniu 

Zachytiť neželaný stav v prípade dobre nastavenej kontroly vedie k vytvoreniu notifikácie, alebo alarmu, ktorá upozorní cieľových používateľov, či už sú to administrátori siete, alebo vedúci pracovníci. Umožní to, aby správa siete rýchlo a efektívne reagovala na úrovni s cieľom znížiť dopad na spoločnosť a jej zákazníkov.

Z hľadiska bezpečnosti sa pri sieťach spoločností zvyknú kontrolovať aj zariadenia, ktoré sa do nich pripájajú. V rámci toho sa kontroluje, čo do siete prichádza a odchádza. Nemali by sa však podceňovať nastavenia od firewallu po filtre na aplikačnej vrstve. Cieľom je nastaviť sieť tak, aby bola veľká a pasívne odolná pred známymi hrozbami a taktiež, aby sa minimalizoval negatívny dopad používateľov na sieť.

Čítané: 3166 x