Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Chov sliepok: Ako sa naň pripraviť?

Datum: 27.03.2020

Ako sa pripraviť na chov sliepok, ak ste v tomto smere nováčik? Ponúkame niekoľko rád, ktoré sa budú hodiť aj skúsenejším chovateľom.

Láka vás predstava domácich vajíčok? Chov sliepok bol na Slovensku vždy obľúbený a aj keď posledné roky stratil na popularite, mnoho mladých ľudí sa k tejto tradícií vracia. Ak aj vy uvažujete nad založením vlastného chovu, povieme vám, na čo sa pripraviť a čo nepodceniť.

Správny kurín je základ 

Cez deň by mali mať sliepky k dispozícií dostatočný výbeh, ktorý má bezpečné oplotenie. V priemere by to malo byť 10 m² na sliepku, ale čím viac tým lepšie. Sliepky potrebujú priestor, kde sa budú spokojne pásť, popoliť a vyhrabávať dážďovky a chrobáky. Vo výbehu im zabezpečte prístrešok alebo miesto, kde sa budú môcť schovať pred slnkom a dažďom.

Na oplotenie výbehu používajte chovateľské pletivo s menšími okami, cez ktoré sa nedostanú myši a iné hlodavce. Doporučujeme oplotiť výbeh aj zvrchu, aby sa do výbehu nedostali drobné vtáky, ktoré by oberali sliepky o krmivo. Zároveň tým zabránite prístupu dravých vtákov.

Samotný kurín si môžete postaviť alebo kúpiť hotový. Pri stavbe nezabudnite na bydlá a rebrík. Sliepky neznášajú prievan a kurín musí byť uzatvárateľný. Podlahu kurína môžete vystalať slamou alebo senom. Kurín treba pravidelne, aspoň raz týždenne čistiť od výkalov a meniť podstielku. Raz ročne kurín vybieľte vápnom kvôli dezinfekcii.

Aký veľký kŕdeľ na začiatok

Všetko závisí od toho, koľko vajíčok od sliepok očakávate. Výnosnosť sliepok je približne 50 až 70%, čo je približne jedno vajce za dva dni. Ak chcete so sliepkami chovať aj kohúta, kŕdeľ sliepok by nemal byť menší ako 6-7 kusov. V opačnom prípade by mohol byť kohút agresívny.

Ak ste v chove sliepok nováčik, vyberajte overené, nenáročné a kľudné druhy sliepok. Vhodnou voľbou môžu byť vlašky alebo minorky.

Kŕmenie

Sliepky sú veľmi vďační stravníci. Pokiaľ majú dostatočný výbeh, dokážu si veľkú časť potravy zabezpečiť sami. Navyše to je prínos pre vašu záhradu, ktorú zbavia nežiadúceho hmyzu. Sliepky skonzumujú všetok biologický odpad z kuchyne, šupy zo zemiakov i vnútornosti. Dokrmovať ich môžete pšenicou alebo šrotom. Dôležité je zabezpečiť prístup k čerstvej vode.

 

 

Čítané: 3983 x