Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Dá sa na kryptomene zarobiť a má obchodovanie s ňou zmysel?

Datum: 10.12.2020

Ešte pred desiatimi rokmi sme o kryptomenách či bitcoine ani nepočuli. Dnes sa nás snažia mnohé reklamy presvedčiť o možnosti vysokého zisku a našej skvelej budúcnosti vďaka kryptomenám.

Dá sa na kryptomene zarobiť a má obchodovanie s ňou zmysel?

Aký bude ďalší vývoj len ťažko predpokladať. V súčasnosti sa však investovanie do kryptomien veľmi neoplatí a ide skôr o akúsi hru s číslami, od ktorej nemôžete očakávať zbohatnutie.

Čo je kryptomena a na čo slúži

Kryptomena je variantom klasických peňazí. Ide o digitálnu menu resp. digitálne peniaze. Medzi najviac skloňované kryptomeny patrí bitcoin. História kryptomien je oveľa staršia, než si myslíte. Do povedomia sa však dostala až posledné roky. Reklamy na internete sľubujú pri obchodovaní s ňou veľké zisky a možnosť zbohatnutia vďaka pár klikom s myšou. Celý systém obchodovania s bitcoinami je dobre zabezpečený proti útokom hackerov a dokonca možným kontrolám štátnych regulačných inštitúcií. Ako zmysel celého tohto systému samotní tvorcovia uvádzajú možnosť náhrady klasickej meny, ktorej hrozí prepad pri krachu na tradičnej burze. Zároveň propagujú kryptomenu ako jedinečný spôsob bezpečného uloženia kapitálu.

Obchodovanie s kryptomenami nie je pre každého

Na začiatok uvedieme informáciu, že pred desiatimi rokmi bola hodnota jedného bitcoinu 0,003 dolára a o sedem rokov neskôr bola jeho hodnota o 600 miliónkrát vyššia. Zdá sa teda, že kto do bitcoinu investoval je v súčasnosti milionárom. Treba si však uvedomiť, že tak ako pri klasickom obchodovaní, aj pri bitcoine ide kurz raz hore a inokedy dole. Prepady u kryptomien sú však oproti klasickej burze často veľmi závratné. Investícia do nich sa neoplatí v štátoch s dobre fungujúcou ekonomikou. Dá sa povedať, že obchodovanie s kryptomenami je momentálne skôr koníčkom a internetovou hrou, na ktorej sa nedá zbohatnúť. Ide o akýsi adrenalínový šport, ktorého výsledky sa menia pri každej investícii. Prepady a zostupy tejto meny sa dejú neustále a rátajú sa v tisícoch percent. Celé investovanie závisí od momentálne nálady investorov a hier manipulátorov. Obchodovanie s kryptomenami sú počítačovou hrou, ktorej budúcnosť a vývoj sú neisté.

Čo sa dá očakávať v budúcnosti

Momentálne na kryptomenách zarábajú majitelia aplikácií a softwarové firmy. Obyčajný smrteľník sa pri hre s kryptomenami musí pripraviť na obrovské zisky a následne na ešte väčšie pády. Zmeny v obchodovaní musí sledovať neustále a byť v správny čas na správnom mieste. Kvôli pomerne krátkemu času, počas ktorého sa s kryptomenami obchoduje, je ťažké odhadnúť ich vývoj v nasledujúcich rokoch. Nahradí kryptomena klasické peniaze? To bude závisieť od jej stability. Žiadne platidlo nemôže tak extrémne kolísať ako táto mena. Stabilita bude možná iba za predpokladu, že sa kryptomena prispôsobí pravidlám klasickej burzy a bude kontrolovaná legislatívou. Už dnes je však jasné, že táto mena pomohla k technologickému rozvoju a vzniku nových oblastí investovania.

 

 

Čítané: 3244 x