Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Spoznajte najlepšie internetové prehliadače. Uľahčia vám prácu

Datum: 10.12.2020

Pracovať s počítačom znamená časté vyhľadávanie informácií rôzneho druhu na internete. Väčšina ľudí sa spolieha na schopnosti najznámejšieho prehliadača od firmy Google.

najlepšie internetové prehliadače

Napriek tomu, že ide o najrozšírenejší a najviac využívaný prehliadač, mali by ste vyskúšať aj iné. Mnohé z nich majú lepšie funkcie, sú rýchlejšie, prehľadnejšie alebo vás lepšie ochránia pred nástrahami internetu. Výber prehliadača by mal závisieť od vašich preferencií a funkcií, ktoré pre prácu s internetom potrebujete.

Google Chrome

Prehliadaš od firmy Google je najčastejšie využívaným internetovým prehliadačom. Na svet prišiel pred 11 rokmi a rýchlo sa dostal na prvé priečky obľúbenosti. Prispelo k tomu hlavne jeho ľahké ovládanie a rýchlosť vyhľadávania stránok. Mnohí ľudia využívajú jeho možnosti prekladu do vyše 50 svetových jazykov. Zároveň je Chrome kompatibilný s tabletmi, mobilmi i stolovými počítačmi. Ide o pomerne bezpečný prehliadač, ktorého vývojári neustále pracujú na nových bezpečnostných aktualizáciách. Zároveň umožňuje užívateľom ukladanie histórie alebo hesiel. Na druhej strane je veľmi náročný na operačnú pamäť. Na slabších zariadeniach spomaľuje všetky procesy. Niekomu prekáža aj množstvo reklám a rôzne prieskumy.

Mozilla Firefox

V tesnom závese za Google Chrome je prehliadač od firmy Mozilla. Oproti Chromu dáva užívateľom oveľa väčšie možnosti rozšírenia doplnkov pre rýchlejšie a pohodlnejšie ovládanie. Firefox umožňuje dokonca vypínanie reklám. Vývojári spoločnosti Mozilla pracujú neustále na nových bezpečnostných aktualizáciách. Nemusíte sa báť o svoje informácie, pretože firma nepredáva žiadne dáta tretím stranám. Zároveň sa pri Firefoxe môžete tešiť veľkej rýchlosti vyhľadávania bez zaťaženia pamäte. Posledné aktualizácie tohto prehliadača natoľko zlepšili jeho vlastnosti, že rýchlosťou začína prekonávať konkurenciu od Googlu.

Microsoft Edge

Prehliadač Microsoft Edge nahradil staršiu verziu prehliadača od firmy Microsoft s názvom Internet Explorer, ktorý poznajú skorej narodení priaznivci internetu. Tomuto prehliadaču sa nedá vyhnúť, ak si kúpite počítač s operačným systémom Windows, v ktorom je Edge predinštalovanou aplikáciou. Našťastie môžete jeho funkcie vypnúť a nahradiť ho iným predvoleným prehliadačom. Oproti svojmu predchodcovi by mal byť Edge viacej bezpečný a rýchlejší. Jeho využívanie je podmienené zakúpením už spomínaného Windowsu rady 10. Výhodou Edge prehliadača je jeho naozaj vysoká rýchlosť a možnosť čítania kníh priamo v aplikácii. Môžete ho teda využívať aj na čítanie e-kníh v rôznych formátoch.

Opera

Posledným prehliadačom, ktorý by sme chceli spomenúť je Opera. Napriek tomu, že nie ja až tak rozšírená, našla si množstvo priaznivcov kvôli vysokej rýchlosti, možnosti blokovania reklám a rýchleho štartu. Výhodou Opery je geniálna funkcia ukladania najnavštevovanejších stránok do rôznych zložiek, ktoré naozaj uľahčujú život nejednému používateľovi internetu. Ovládanie Opery zvládne naozaj každý vďaka prehľadnosti a intuitívnemu vyhľadávaniu. Opera je vhodná taktiež pre ľudí, ktorí majú slabší internet. Rýchlosť načítavania resp. prednačítavania stránok je naozaj extrémna.

 

Čítané: 3149 x