Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Kto sa má v tom vyznať? Základné pojmy pre porozumenie počítačom

Datum: 10.12.2020

V súčasnosti snáď neexistuje človek, ktorý sa nestretol so stolnými počítačmi alebo notebookmi. Už malé deti ich využívajú na hranie a neskôr ako pomôcku pri vzdelávaní. Vyhľadávanie internetových stránok zvládne naozaj každý.

Základné pojmy pre porozumenie počítačom

Čo však robiť, keď používate v práci počítač, prestane vám fungovať a vy zavoláte na IT oddelenie? V tomto prípade by ste mali ovládať aspoň základné pojmy, ktoré vám pomôžu pri prípadnej poruche. Znalosť počítačových pojmov sa vám zíde taktiež pri kúpe stolného počítača alebo notebooku.

Stolný počítač alebo notebook

Klasický stolný počítač sa dnes využíva hlavne vo veľkých firmách. Umožňuje využívanie profesionálnych programov a skvele poslúži aj na hranie náročnejších počítačových hier. Ak nepotrebujete počítač prenášať a budete ho používať len na jednom mieste, je stolný počítač správnou voľbou. Na päty mu šliape notebook. Oproti stolnému počítaču má výhodu malých rozmerov a môžete ho prenášať z miesta na miesto. Notebook je vhodný pre ľudí, ktorí radi surfujú na internete, píšu články, posielajú elektronickú poštu, pozerajú filmy či počúvajú hudbu, využívajú len jednoduché programy a vystačia si s graficky nenáročnými hrami. Cena stolného počítača a notebooku je približne rovnaká.

Hardware a software

Hardware sa dá jednoducho opísať ako všetko na čo sa dá fyzicky siahnuť rukou. Ide o technické vybavenie počítača, ktoré umožňuje jeho chod. Medzi hardware patria grafické karty, prechodná pamäť počítača, zvuková karta, pevný disk, ale aj klávesnica či reproduktory. Pod pojmom software sa rozumie programové vybavenie počítačov. Software sa delí na systémový (operačný), ktorý je základom pre chod počítača a aplikačný (rôzne doplnkové programy, aplikácie, hry, kancelárske programy).

Procesor, pamäť RAM, pevný disk

Procesor patrí medzi hardwarové časti počítača. Je jeho pevnou súčasťou a reaguje na všetky príkazy, ktoré počítaču zadáte. Ide o časť počítača, ktorá spraví všetko, čo mu prikážete. V skutočnosti ide o elektronický obvod riešiaci operácie pomocou pamäte. Čím viac jadier procesor má, tým je výkonnejší. Vnútorná pamäť počítača sa označuje ako RAM. Slúži na dočasné uloženie dát a informácií počas práce s počítačom. Táto pamäť je dočasná a po vypnutí počítača alebo jeho reštarte sa vymaže. Opakom RAM pamäte je pevný disk. Na tento disk na zapisujú informácie, osobné dáta a aj všetky programy nainštalované do počítača. Poznáme dva typy pevného disku HDD a SSD, ktorý dokáže zapisovať informácie rýchlejšie ako HDD.

Operačný systém, periférne zariadenia, počítačový program

Základné programové vybavenie každého počítača sa nazýva operačný systém. Zväčša býva v počítači predinštalovaný. Dva najznámejšie operačné systémy sú Windows a Linux. Tento systém zabezpečuje zdroj komunikácie medzi vami a pevným diskom. Jeho prácou je napríklad správa všetkých procesov, pamäti, súborov či zabezpečenie ochrany počítača a spojenia so sieťou. Pojem periférne zariadenia zahŕňa všetko, čo je k počítaču pripojené (myš, klávesnica, USB kľúč, reproduktory, obrazovka). Podľa toho, čo všetko chceme s počítačom robiť si doňho musíme nainštalovať rôzne počítačové programy. Jednotlivé programy sú súčasťou softwaru.

 

 

Čítané: 2758 x