Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Problémy s indexáciou stránky? Ako postupovať

Datum: 04.11.2021

Stáva sa vám, že ste na vyhľadávačoch neviditeľní alebo sa vám nezobrazujú všetky podstránky? Využite SEO služby a vyriešte problémy s indexáciou.

Problémy s indexáciou stránky

Indexácia je proces, pri ktorom sa implementuje vaša webová stránka do vyhľadávania Google. Ak disponujete no-index metaznačkou, nebude disponovať indexom vyhľadávania. Vďaka tomuto kroku oslovíte viac ľudí na internete a prilákate ich namiesto konkurencie práve k vám. Dôležitou radou je to, aby ste neindexovali celý web. Sústreďte sa len na potrebné časti a pomôžte nájsť ľuďom ich hľadaný obsah s očakávaným cieľom návštevou vašej internetovej stránky.

V prvom rade sa uistite, či sa problém vôbec vyskytuje. V niektorých prípadoch na Googli naozaj existuje, no vo výsledkoch vyhľadávania sa nachádza iba veľmi nízko. Indexovanie môže aj chvíľu trvať. Ak ste tento proces nastavili alebo oň požiadali len nedávno, treba počkať. Zbystrite pozornosť až približne po týždni od odoslania do indexu alebo súboru Sitemap.

Problémy s indexáciou

nastávajú z dvoch najčastejších dôvodov. V prvom prípade vyhľadávač indexuje stránku, ktorú vy ako jej majiteľ nechcete indexovať. Naopak sa môže stať aj situácia, kedy vyhľadávač neindexuje web, ktorú chceme, aby indexoval. Aby ste tieto problémy vyriešili, zvoľte prevedenie zmien v súboroch robots.txt alebo sitemap.xml.

Robots.txt je súbor, ktorý disponuje direktívami pre vyhľadávač a vďaka nemu môžeme zakázať prístup k stránke. Každá skúsená SEO agentúra alebo správca webu by mal skontrolovať, či nie je nutné vymazať lomku za direktívou disallow. Indexáciu zefektívnite napríklad aj vytvorením súboru sitemap.xml. Takto docielite informovanosť vyhľadávača Google o tom, že ste aktualizovali web, čo spustí ich indexové vyhľadávanie.

Ako zistiť, že je u vás indexácia v poriadku?

Vyskúšajte SEO služby, ktoré vám poskytuje SEO agentúra Online Toro. SEO online test vám pomôže vylepšiť web a zvýšiť tak jeho návštevnosť, čo prinesie automaticky aj viac zákazníkov. Nenájdete tak len chyby pri tomto dôležitom marketingovom procese, analýza vám poskytne aj rady, ako indexáciu dostať na najvyšší level.

Ak ste web získali od iného užívateľa len nedávno, mohli byť proti stránke podniknuté určité zásahy. V histórii (Bezpečnostné problémy a Ručné zásahy) môžete aj sami objaviť všetky nedokončené zásahy voči stránke a v dokumentácii k prehľadu máte k dispozícii kroky, akými ich vyriešíte. Tieto ručné zásahy môžu znížiť hodnotenie stránky alebo ju úplne vyradiť z výsledkov vyhľadávania.

Na stránke mohli byť nahlásené aj určité bezpečnostné problémy, ktoré spôsobujú zníženie hodnotenia stránky prípadne majú za následok zobrazovanie upozornení vo výsledkoch vyhľadávania. Ako postupovať pri ich náprave, to sa dozviete v prehľade Bezpečnostné problémy.

Najväčším problémom je zrejme penalizácia. Tá môže prebehnúť zo strany vyhľadávača automaticky alebo ručne. Často tak činí pri využití Black Hat SEO praktík. Niekedy však stačí použiť pre hackerov obľúbenú a ľahko napadnuteľnú nedokonalú (zastaralú) administráciu joomly, do ktorej umiestni vírusy alebo iný skrytý odkaz.

Ak si ste vedomí takéhoto pochybenia, oznámte to správcovi webu s tým, aby sa s konkrétnymi nekalými praktikami zoznámi a stopne ich využívanie. Následne musí požiadať vyhľadávač pri ručnej penalizácii o prehodnotenie. Ak nastala automatická penalizácia, je nutné počkať na jeho aktualizácie.

Čítané: 3004 x