Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Moderný program na technické kreslenie

Datum: 20.12.2021

Ešte donedávna mnohé priemyselné odvetvia navrhovali svoje projekty ručným spôsobom. V súčasnosti sa však do popredia dostal počítačom podporovaný dizajn – CAD. 

Moderný program na technické kreslenie

Čo však spôsobilo tento trend? Prinášame vám niekoľko zaujímavých informácií zo sveta programu na technické kreslenie.

Digitálne navrhovanie s pomocou CAD programov

Či už ide o architektúru, stavebníctvo, elektro-projektovanie, alebo inú profesiu – pre najlepší výkon potrebujete tie správne nástroje. Kvalitný program na technické kreslenie je pre dizajnérov veľmi žiadanou voľbou. Podľa preferencií máte na výber zo softvéru podporujúceho 2D návrhy, ale aj trojrozmerné nákresy.

CAD programy obsahujú rozsiahle funkcie, ktoré uľahčujú vytváranie digitálnych výkresov. Vysoko spoľahlivý a intuitívny softvér s názvom AutoCAD LT slúži na navrhovanie, kreslenie a dokumentovanie výkresov v 2D rozmeroch. Komplexný rad nástrojov robí z 2D CAD programu univerzálny balík služieb.

Vyberajte správne: 2D, alebo 3D navrhovanie?

Pre detailnejšie technické kreslenie sa môžete zamerať na AutoCAD, v ktorom efektívne vytvoríte 3D modely. Úroveň presnosti je však rovnaká, ako pri AutoCAD LT. Pri konečnom výbere tak musíte predovšetkým zohľadniť systém, ktorý vás nezaťaží a bude sa s ním dobre pracovať.

Nezabudnite na hľadisko výšky investície. Cena programov je rozdielna, avšak s GS Soft programami môžete značne ušetriť. Sofistikovane navrhnuté programy sa ľahko ovládajú, takže s nimi vo výsledku okrem financií ušetríte aj veľa času. Okrem produktov určených na špecifické profesie, máte možnosť zaobstarať si kompatibilné nadstavby, ako sú napríklad:

  • CADprofi Architectural
  • CADprofi Mechanical
  • CADprofi Electrical
  • CADprofi HVAC & Piping

Je náročné naučiť sa pracovať v CAD programe?

Ako interiérový dizajnér nemusíte rozumieť každému detailu a všetkým možnostiam AutoCAD programu. Postačí, ak zvládnete základy a prácu s funkciami, ktoré sú pre váš odbor potrebné. Technické kreslenie sa uskutočňuje za pomoci niekoľkých nástrojov, aj keď k dispozícií sú aj ďalšie doplnky, ovplyvňujúce výsledný efekt a pracovný výkon dizajnéra.

AutoCAD LT: základ technického kreslenia

Odborní projektanti by vo všeobecnosti nemali mať so systémom väčší problém, preto že ich poznatky a zručnosti by mali byť na orientáciu v CAD-e postačujúce. Vďaka tomu, že je tak bežne používaný a veľmi flexibilný, je ideálnym nástrojom na komunikáciu a spoluprácu medzi rôznymi tímami. Dostupnou alternatívou za AutoCAD LT je napríklad Gstar CAD Standard – pri prechode na tento program nebudete strácať čas preškoľovaním.

AutoCAD: uznávaný softvérový balík

Priekopníkom v oblasti 3D modelovania s pôsobením už viac ako 30 rokov, je AutoCAD. Od svojho vzniku sa výrazne vyvinul a stal sa jedným z najsofistikovanejších programov na technické kreslenie. Výkres môžete podľa potrieb zväčšovať, zmenšovať a posúvať ho z jedného miesta na druhé. Rozhranie je teda ľahko ovládateľné z viacerých perspektív. Táto funkcia sa hodí vtedy, keď pracujete na veľkých, alebo zložitejších projektoch.

Za zmienku stojí aj bezpečné ukladanie všetkého, čo vytvoríte. Každá zmena plánu sa eviduje, takže porovnávanie pôvodných návrhov so súčasnými je oveľa jednoduchšie. Výpočty v programe sa dajú preniesť do reality, čím získate presnú predstavu o počte predmetov potrebných na výrobu, rovnako aj o ich cene.

Čítané: 3940 x