Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

5 tipov, aby váš psík zvládol Silvester

Datum: 22.12.2022

Aj vy sa veľmi zľaknete, keď vo vašej blízkosti vybuchne petarda? A predstavte si, ako musia trpieť psy, ktoré majú až dvakrát citlivejší sluch.

5 tipov, aby váš psík zvládol Silvester

Každý majiteľ psa a psík samotný nenávidia ohňostroje a petardy. Najviac obávaným obdobím je koniec roka a silvestrovské oslavy. Čo robiť, aby váš psík zvládol Silvester a vy ste z jeho štekotu nezošaleli?

1. Pocit bezpečia

Ak viete, že sa váš domáci maznáčik ohňostrojov bojí, nikdy ho nenechávajte samého. Takúto traumu by si so sebou niesol už celý život. Pripravte doma všetko tak, aby sa zvieratko cítilo čo najviac v pohode. Plná miska, v nej barf strava alebo obľúbené granule pre psov, hračky a vaša náruč strach zo silných zvukov čiastočne zmierni.

2. Organizácia venčenia

Počas silvestrovských osláv zmeňte psíkovi harmonogram venčenia. Choďte s ním na prechádzku ešte počas dňa. Skvelé je, keď sa v blízkosti vášho domu nachádza pole, lesík alebo iné tiché miesto. Prechádzka by mala byť čo najdlhšia, aby sa psík unavil. Niekoľko dní pred Silvestrom a tiež po oslavách voďte psíka len na vôdzke. V žiadnom prípade ho nepúšťajte na voľno, a to ani v prípade, že je na voľné prechádzky zvyknutý. Buchnutie, hoci len v diaľke, psíka vyľaká a môže sa vám zatúlať.

3. Príprava skrýše

Večer v deň D pripravte psíkovi skrýšu. Môže ísť o jeho pelech, okolo ktorého urobíte ohradu a vytvoríte provizórnu striešku. Do skrýše vložte psíkovi obľúbené hračky, deky a jeho milované pamlsky pre psov. Počas najväčšieho hluku pustite nahlas televízor alebo hudbu. So psíkom sa rozprávajte. Ak šteká, nekarhajte ho. Snažte sa jeho pozornosť upútať hraním a mojkaním. Nedávajte mu však najavo, že sa deje niečo nezvyčajné a snažte sa správať ako inokedy.

4. Oslovte veterinára

Existujú psy, ktoré majú z delobuchov naozaj veľký strach. Trasú sa, kňučia, pobehujú po byte a neustále štekajú. V takomto prípade odporúčame osloviť veterinára a kúpiť primerané lieky proti stresu. Dajte prednosť homeopatikám, bylinkám a feromónovým prostriedkom. Sedatívam sa snažte vyhnúť.

5. Venujte sa prevencii

Strach z hluku u psíka je znakom psychickej poruchy. Ide o prejavy porúch správania, ktoré sa dajú odstrániť terapiou. Terapia je kombinácia výcviku psa i majiteľa. Psík sa počas terapie naučí zvládať stres a vy sa naučíte, ako sa k psovi chovať. Trénerov a kynológov iste nájdete aj vo svojom okolí. Investujte do zdravia psíka a on sa vám odvďačí svojou láskou.

 

Čítané: 3229 x