Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Prírodný boj proti cholesterolu

Datum: 25.05.2017

Vysoký cholesterol v súčasnosti trápi stále viac ľudí, pričom na vine je často zlá životospráva alebo stres. Dôležitý je ale pomer "dobrého" a "zlého" cholesterolu. Zníženie vysokej hladiny škodlivého cholesterolu sa dá liečiť liekmi, ktoré ale majú rad vedľajších účinkov. Vyskúšajte radšej bojovať prírodnými zbraňami. 

S ľanom proti cholesterolu

Ľanové semienka dokážu pomôcť v boji s civilizačnými chorobami a majú pozitívny vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi. Ľanové semienka sú totiž bohaté na omega - 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znížiť "zlý" cholesterol. Vysoký cholesterol spôsobuje upchávanie ciev, do srdca sa nedostane dostatok krvi, kyslíka a živín, čo môže spôsobiť infarkt alebo mozgovú príhodu. Pravidelná konzumácia ľanových semienok, prípadne ľanového oleja zabraňuje upchávaniu ciev a dokonca ovplyvňujú aj triglyceridy v krvi, ktoré súvisia s vysokým krvným tlakom a cukrom.

Semienka alebo olej?

Ak chcete konzumovať ľanové semienka, mali by byť pomleté. Môžete si kúpiť celé semienka a vždy si ich čerstvo pomlieť, alebo si ich kúpiť už mleté. Semená sú trošku ťažšie na strávenie, takže pokiaľ problémy s trávením vhodnejší bude ľanový olej, ktorý má rovnaké účinky. Drvené semienka môže pridať do jogurtov, ovsenej kaše, smoothie a podobne, olej je vhodný do šalátov, dresingov a omáčok.

Exotické para orechy

Napadlo by vám, že aj brazílske orechy dokážu znižovať hladinu cholesterolu? Para orechy obsahujú selén a ten v tomto smere veľmi užitočný. Okrem toho podobne ako ľanové semienka chráni organizmus pred ochoreniami ako je laterálna skleróza či cukrovka. S para orechmi by ste to ale nemali preháňať, pretože vo veľkých dávkach môže byť selén škodlivý. Odporúča sa denne konzumovať asi za hrsť orieškov, pričom k para orechom môžete pridať aj vlašské, arašidové, mandle a iné orechy.

Čítané: 3883 x