Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Aký je vzťah medzi sennou nádchou a astmou?

Datum: 28.01.2024

Senná nádcha a astma sú dva rôzne, ale niekedy prepojené zdravotné stavy, ktoré ovplyvňujú dýchacie cesty. Každý z nich má odlišné charakteristiky a príznaky. Aký je medzi nimi vzťah?

Aký je vzťah medzi sennou nádchou a astmou?

Senná nádcha (alergická rinitída)

Senná nádcha je alergická reakcia, ktorá sa vyskytuje v horných dýchacích cestách, najmä v nosovej sliznici. Je to reakcia na alergény ako peľ, prach, roztoče alebo srsť domácich zvierat.

Príznaky alergie sú kýchanie, upchatý alebo tečúci nos, svrbenie v nose a očiach, slzenie očí.

A čo pomáha na alergiu na peľ? Liečba zvyčajne zahŕňa antihistaminiká, nosové spreje a vyhýbanie sa alergénom. Možnosťou je aj podporná liečba, ktorá zahŕňa užívanie prípravkov na podporu imunity a zmiernenia príznakov, ako je napríklad herb alerg.

Astma

Astma je chronické zápalové ochorenie dolných dýchacích ciest, najmä priedušiek. Zápal spôsobuje zúženie dýchacích ciest a zvyšuje ich citlivosť na rôzne podnety. Príznakmi astmy je pískanie pri dýchaní, kašeľ, dýchavičnosť a ťažkosti s dýchaním, a to najmä počas astmatických záchvatov. Liečba zahŕňa používanie inhalačných kortikosteroidov na kontrolu zápalu a bronchodilatátorov na uvoľnenie zúžených dýchacích ciest.

Rozdiely a súvislosti medzi sennou nádchou a astmou

Senná nádcha ovplyvňuje horné dýchacie cesty (nos a hrdlo), zatiaľ čo astma ovplyvňuje dolné dýchacie cesty (priedušky). Senná nádcha je alergická reakcia, zatiaľ čo astma zahŕňa chronický zápal a zúženie dýchacích ciest. Príznaky sú u oboch stavov odlišné, hoci existuje istý prekrývajúci sa vplyv, ako je prítomnosť kašľa. Alergény sú hlavným spúšťacím faktorom pre sennú nádchu, zatiaľ čo astma môže byť spustená rôznymi faktormi vrátane alergénov, cvičenia, chladného vzduchu, alebo infekcií. Liečba jedného stavu môže mať priaznivý vplyv na druhý. Napríklad, účinná kontrola sennej nádchy môže viesť k zníženiu symptómov astmy. Toto je dôležité najmä v prípadoch, kde sa oba stavy prekrývajú. Takýto stav je známy ako alergická bronchopulmonálna aspergilóza. V takýchto prípadoch môžu alergény spôsobiť symptómy aj v horných, aj v dolných dýchacích cestách, čo vyžaduje komplexnejší prístup k liečbe. Ľudia so sennou nádchou majú často zvýšené riziko vývoja astmy, najmä ak je ich alergia ťažká alebo nekontrolovaná.

Vzťah medzi sennou nádchou a astmou je komplexný a často prepojený. Obe tieto stavy majú imunologické základy a sú spojené s hyperreaktivitou imunitného systému na alergény. V prípade, že sa u vás alebo u niekoho vo vašej blízkosti vyskytnú príznaky sennej nádchy alebo astmy, je dôležité obrátiť sa na lekára. Včasná správna diagnostika a liečba môžu výrazne zlepšiť kvalitu života a znížiť riziko komplikácií spojených s týmito stavmi.

Čítané: 737 x