Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Umelé oplodnenie: Prispejeme vám až 1 200 eur

Datum: 02.12.2023

Asistovaná reprodukcia už pomohla obrovskému množstvu párov k vytúženému dieťaťu aj na Slovensku. Nejde však, žiaľ, práve o lacnú záležitosť.

Umelé oplodnenie

Union zdravotná poisťovňa poskytuje svojim poistenkám a poistencom príspevok na niektoré výkony asistovanej reprodukcie až vo výške 1 200 eur.

Neplodnosť mužov a žien

Neplodnosť mužov aj žien je v súčasnosti čoraz častejšie skloňovanou témou. Častým dôvodom zníženej plodnosti alebo neplodnosti páru je vplyv životného prostredia, iné ochorenia mužov aj žien, životný štýl a vyšší vek pri snahe o počatie.

Nie vždy sa dá určiť presná príčina neplodnosti a nie vždy je pri jej určení možná liečba alebo úplné vyliečenie, ktorého výsledkom je prirodzené počatie dieťaťa.

Našťastie, moderná medicína dokáže mnohým párom pomôcť aj pri komplikovanejších príčinách neplodnosti. Najčastejšími príčinami neplodnosti žien bývajú:

  • nepriechodné vaječníky;
  • zmeny v hliene na krčku maternice;
  • alergické reakcie na ejakulát (imunologické príčiny);
  • rôzne stavy po odstránení vaječníkov, vajíčkovodov či maternice.

U mužov sú častou príčinou neplodnosti poruchy spermiogramu spôsobené zníženou pohyblivosťou alebo celkovou nepohyblivosťou spermií, nedostatkom spermií alebo ich deformáciami.

Asistovaná reprodukcia

Asistovaná reprodukcia má viacero možností, nie vždy sa robí IVF (in vitro fertilization), teda mimotelové oplodnenie. Vo veľkej miere to závisí od predchádzajúcej diagnostiky a úspešnosti liečby neplodného páru.

Niekedy stačí tzv. IUI – čiže intrauterinná inseminácia, kedy sa vkladá vhodná spermia do maternice v čase ovulácie. Ak je však IUI neúspešná, resp. pre pár nevhodná, vtedy je na rade IVF, resp. spolu s ďalšími pomocnými laboratórnymi technikami asistovanej reprodukcie. Pri klasickom IVF je totiž spermia sama schopná preniknúť do vajíčka v laboratórnych podmienkach.

Ak sú však spermie nedostatočne pohyblivé, alebo je na to iný dôvod, používa sa technika ICSI (intracytoplazmatická injekcia spermie do vajíčka) – kedy je spermia prepravovaná do vajíčka špeciálnou ihlou.

Po úspešnom mimo telovom oplodnení sa používa špeciálna predimplantačná genetická diagnostika (PGD). Je to metóda umožňujúca genetické vyšetrenie vyvíjajúceho sa embrya po (IVF alebo ICSI), ešte pred jeho zavedením do maternice. Umožňuje tak výber embrya bez patologických genetických zmien.

Benefit pre neplodné páry

Union zdravotná poisťovňa ponúka párom neúspešne sa pokúšajúcim o počatie výnimočný benefit v celkovej hodnote až 1 200 eur, v rámci ktorého im prispeje na niektoré úkony umelého oplodnenia:

Prečítajte si o neplodnosti a umelom oplodnení viac v e-booku Problémy s otehotnením – najčastejšie príčiny a možnosti umelého oplodnenia.

 

 

 

 

Čítané: 1059 x