Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Ako zmierniť viditeľnosť jaziev?

Datum: 27.03.2024

Jazvy vznikajú po poranení kože. Sú večnými pamiatkami na naše úrazy, pády ale aj operácie. Aj keď sa poranená koža zahojí a zrastie tkanivo, ktoré sa vytvorí už nie je rovnaké ako okolitá pokožka.

Ako zmierniť viditeľnosť jaziev?

Kým u mužov sú jazvy symbolom mužnosti a odvahy ženy sa snažia jaziev zbaviť. Zlou správou je, že jaziev sa nezbavíte, ale môžete ich viditeľnosť zmierniť.

Jazva nemusí vzniknúť vždy. Ak ste sa porezali len vo vrchnej vrstve koži pokožka sa zahojí bez toho aby vznikla jazva. Pokiaľ je ale poranenie hlbšie a došlo aj k narušeniu spodnej vrstvy kože počítajte s tým, že jazvu budete mať. Ako veľmi bude viditeľná záleží nie len od jej veľkosti a hojenia, ale aj od spôsobu, ktorým sa o jazvu staráte. Správnou starostlivosťou môžete zmierniť viditeľnosť akejkoľvek jazvy, aj jazvy po akné.

Poznámka: Existuje niekoľko typov akné. Ak vás trápi podkožné akné, ktoré spôsobuje známe drobné jazvičky, zverte jeho liečbu do rúk lekára. Vzniku jaziev môžete predísť.

Starostlivosť o ranu

Hneď ako sa rana na koži uzavrie mali by ste začať s pravidelnou starostlivosťou o postihnuté miesto. V prvom rade predchádzajte tvorbe zrastov medzi jazvou a okolitým tkanivom. Zabránite tomu jednoduchou tlakovou masážou. Pár krát počas dňa stlačte prstom jazvu na pár sekúnd a pustite. Premasírujte jazvu po celej dĺžke a na koniec aj okolie jazvy.

Týmto spôsobom udržíte jazvu mäkkú a pohyblivú, zabránite vzniku zrastov a aj podporíte prekrvenie zjazveného tkaniva.

Pri masírovaní môžete použiť krém na jazvy z lekárne ale môžete použiť aj prostriedky, ktoré máte doma.

Aloe vera

Šťava z aloe vera podporuje regeneráciu tkaniva a má aj zosvetľujúce a zmäkčujúce účinky. Jazva sa lepšie zahojí a vďaka zosvetleniu nebude tak viditeľná. Šťavu z tejto rastliny aplikujte na jazvu dvakrát denne. Nechajte pôsobiť asi pol hodiny a potom zmyte čistou vodou.

Kokosový olej

Kokosový olej má hydratačné a antioxidačné účinky. Okrem toho obsahuje vitamín E, ktorý vyživuje pokožku. Zlepšuje pružnosť jazvy, podporuje tvorbu kolagénu a vyživuje pokožku. Tekutým kokosovým olejom masírujte jazvu asi 10 minút. Následne nechajte olej na pokožke kým sa nevstrebe.

Olivový olej

Olivový olej sa bežne využíva v kozmetickom priemysle. Dodáva pokožke množstvo živín, zvyšuje jej pružnosť a podporuje hojenie tkaniva. Naneste trochu oleja na jazvu a asi 10 minút masírujte. Zvyšok oleja nechajte vsiaknuť do pokožky.

Čítané: 442 x