Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

10 lekárskych testov, ktoré môžete vyskúšať doma aj sam

Datum: 03.07.2017

Máte pocit, že na vás lezie choroba? Prirodzeným inštinktom je zájsť k lekárovi. Tam však tradične môžete stráviť niekoľko hodín čakaním iba na to, až kým sa dostanete na rad. Nakoniec zistíte, že na liečbu potrebujete obyčajné lieky. 

Ak však nechcete podstúpiť túto zdĺhavú procedúru a máte pocit, že vaše ochorenie nie je príliš závažné, môžete sa doma zahrať na lekára pomocou jedného z lekárskeho testu a zistiť diagnózu. Tu je zoznam testov, ktoré môžete vykonať doma aj sami. 

CRP test

Ide o významný indikátor zápalu pomáhajúci vylúčiť zbytočné užívanie antibiotík. Prostredníctvom CRP test-u môžete pomocou malej vzorky krvi zistiť, či bol váš organizmus napadnutý vírusovými alebo bakteriálnymi chorobami a či je nutná liečba pomocou antibiotík. 

Cena: 10 €

Alergický test

Je to krvný test, prostredníctvom ktorého dokážete zistiť zvýšenú hladinu protilátok (imunoglubínov) v krvi. Tie bývajú zvýšené v prípade alergickej citlivosti na konkrétnu látku. Po aplikovaní vzorky sa výsledok objaví do 10 minút.

Cena: 15 € 

 

Činnosť štítnej žľazy

Tento test dokáže zistiť, či trpíte zníženou funkciou štítnej žľazy. Pokiaľ áno, v prípade ochorenia sa do krvi vylučuje hormón, ktorý dokáže test pomocou chemickej reakcie odhaliť.

Cena: 17-22 €

 

Skryté krvácanie v stolici

Test odhaľuje skryté krvácanie v tráviacom trakte. To je následne spojené s viacerými ochoreniami, ako je Crohnova choroba alebo rakovina hrubého čreva.

Cena: 2-5 €

 

Test krvnej skupiny

Z pohodlia domova dokážete zistiť aj to, akú máte krvnú skupinu. Test využíva prítomnosť antigénov v krvi. Používanie je o niečo náročnejšie, priložený návod vám však k tomu pomôže.

Cena: 15 eur

 

Test na celiakiu

Celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, ktorý sa nachádza vo viacerých obilninách ako je pšenica, jačmeň, raž, špalda, ovos alebo triticale. V prípade ochorenia sa v organizme nachádzajú protilátky, ktoré sú testom identifikované. Test na celiakiu - výsledok je dostupný už 5 minút po aplikovaní vzorky.

Cena: 12-18 €

 

Test moču

Začínajúce nepríjemné pocity pri močení môžu značiť problémy so zlyhávaním obličiek. Problémy sa dajú odhaliť cez testovacie prúžky sledujúce niekoľko parametrov v moči. Za 1 minútu dokážu odhaliť prítomnosť krvi, bielkovín alebo hodnotu pH. Stačí ich len na 2 sekundy namočiť do vzorky.

Cena: 10-13 €

 

Test na rakovinu prostaty

Test na doma vie z vzorky krvi určiť množstvo antigénu, typickým pre prostatu. Vyššia hladina značí zväčšenie prostaty alebo prítomnosť rakoviny.

Cena: 9-25 €

 

Tehotenský test

Pravdepodobne najznámejší test medzi verejnosťou. Na určenie tehotenstva sa používa vzorka moču alebo jeho prúd, závisí to od typu testu. Test je založený na identifikácii hormónu choriongonadotropínu, indikujúcim tehotenstvo.

Cena: 1-10 €

 

Test pohlavia dieťaťa

Patrí medzi nové domáce testy. Dá sa využiť od 10. týždňa tehotenstva. Test sa pomocou vzorky moči sfarbí prúžok na modro alebo ružovo, podľa pohlavia.

V dnešnej dobe môžete vykonať viacero testov doma, bez toho, aby ste navštívili lekára. Je však potrebné, aby ste čítali jednotlivé priložené návody. Ak zistíte, že ste ochoreli, okamžite navštívte lekára.

Čítané: 6386 x