Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Žerucha peruánska - superpotravina, ktorá vplýva aj na plodné dni a libido

Datum: 17.09.2018

Žerucha alebo aj maca peruánska (Lepidium meyenii) je veľmi obľúbená rastlina najmä vďaka svojím zdraviu prospešným vlastnostiam. 

Už viac než 2000 rokov je používaná ako prírodný liek, ktorý povzbudzuje ženské a mužské libido. Aj napriek tomu, že rastie iba v peruánskych Andách vo výške 4000-4500 m n.m. je maca voľne dostupná v rôznych formách. Aké sú vlastne liečivé účinky tejto rastliny a v akej forme a množstve ju môžeme prijímať? Čítajte ďalej.

Právom nazvaná superpotravina

Prášok vyrobený z koreňa tejto rastliny, ktorá sa radí medzi kapustovitú zeleninu (patrí tu aj brokolica, karfiol, kapusta a kel) je hlavným zdrojom živín. Obsahuje dôležité vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín C, meď, železo, draslík, vápnik, fosfor, zinok, vitamín B6 a mangán. Koreň žeruchy je tiež výborným zdrojom sacharidov a bielkovín, má nízky obsah tuku a obsahuje dostatočné množstvo vlákniny. Nachádza sa v ňom tiež množstvo bioaktívnych rastlinných zlúčenín.

Maca zvyšuje chuť na milovanie

Výskum z roku 2002 počas troch mesiacov porovnával dve skupiny mužov vo veku od 21 do 56 rokov. U skupiny mužov, ktorej nebolo podávané placebo, vedci zaznamenali zvýšenie hladiny testosterónu, čo potvrdilo hypotézu, že maca peruánska zvyšuje libido. Iná štúdia z roku 2010 taktiež potvrdila pozitívny vplyv super rastliny na sexuálnu dysfunkciu a libida u oboch pohlaví po šiestich týždňoch užívania. 

Vplýva na plodnosť u mužov

Pokiaľ ide o mužskú plodnosť, kvalita a kvantita spermií je veľmi dôležitá. Existuje niekoľko výskumov o tom, že koreň žeruchy peruánskej pozitívne zvyšuje plodnosť mužov ( 7 , 8 ). Nedávny výskum zhrnul zistenia piatich malých štúdií. Ukázalo sa, že maca zlepšila kvalitu spermií u neplodných aj zdravých mužov ( 9 ). Jedna z vedeckých štúdií skúmala deväť zdravých mužov - štyri mesiace po konzumácii žeruchy výskumníci zistili, že maca mala za následok zvýšenie objemu spermií, počet spermií na ejakulum, pohyblivý počet spermií a motilitu (pohyblivosť) spermií ( 8 ).

Maca pomáha zmierniť príznaky menopauzy

Menopauza je definovaná ako obdobie v živote ženy, kedy sa natrvalo ukončí menštruačný cyklus. Prirodzený úbytok estrogénu, ktorý sprevádza menopauzu, môže spôsobiť celý rad nepríjemných symptómov, ktoré zahŕňajú: návaly horúčavy, vaginálnu suchosť, výkyvy nálady, problémy so spánkom a podráždenosť. Jedna štúdia u žien v menopauze zistila, že žerucha peruánska pomohla zmierniť symptómy menopauzy, vrátane návalov horúčavy a prerušovaného spánku ( 10 ).

Ďalšie liečivé vlastnosti

Okrem toho, že maca peruánska zvyšuje chuť na milovanie, plodnosť a zmierňuje príznaky menopauzy, má aj iné liečivé vlastnosti. Napríklad zlepšuje duševné pohodlie a náladu znížením depresie a úzkosti. Zlepšuje učenie a pamäť. Zabraňuje cukrovke a pomáha znižovať hladinu cholesterolu pri srdcových problémoch. Posilňuje imunitu a pozitívne vplýva na energiu.

Ako zaradiť žeruchu peruánsku do jedálnička

Žerucha, alebo maca peruánska sa predáva v prášku, takže ju môžete jednoducho pridať do do smoothies, ovsených vločiek alebo do jogurtu. Optimálna dávka nebola stanovená. Avšak dávka prášku použitého vo vyššie spomínaných štúdiách sa všeobecne pohybuje v rozmedzí od 1,5 do 5 gramov denne. Macu môžete tiež prijímať v kapsuliach, 2 krát denne po jedle. Odporúčame kupovať iba certifikovaný bio výrobok zložený zo 100% bylín bez pridaných látok, GMO a konzervantov, ako je napríklad produkt LIBIDO4.ME. Ten okrem vzácnej macy peruánskej obsahuje aj iné prírodné látky, ktoré podporujú plodnosť a sexualitu. Viac sa dočítate na webstránke www.altevita.sk.

 

 

Čítané: 3173 x