Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

TENTO RAZ TO DOKÁŽETE! DIÉTA, S KTOROU SA VÁM PREDSAVZATIE SCHUDNÚŤ PODARÍ

Datum: 25.01.2019

Ak ste aspoň raz v živote držali diétu, určite to dobre poznáte aj vy. Nie je ťažké začať, ale vydržať a odolávať rôznym nástrahám. Nech už ste museli z jedálnička vyradiť čokoľvek a stravovať sa výlučne podľa harmonogramu, istotne i vás prepadla chuť na niečo „normálne“. 

Pokiaľ ste boli počas diéty viac hladná ako sýta, nečudo, že ste s diétou prestali. Ak chcete schudnúť, ale nehladovať, vyskúšajte proteínovú diétu. Prečo? Vysvetlí a poradí výživová poradkyňa Martina Dvořáková.

BIELKOVINAMI PROTI HLADU

Cesta za vysnívanou postavou nemusí byť tŕnistá. Niekedy stačí len malá zmena. Obmedziť príjem cukru, pridať viac bielkovín, jesť v pravidelných intervaloch a samozrejme nezabúdať pitný režim a šport. „Ideálne je preukladať chladničku a špajzu a zbaviť sa nezdravých potravín,“ radí výživová špecialistka Martina Dvořáková. Ak sa do toho pustíte podľa týchto jednoduchých zásad, budete celý deň sýta, a preto nebudete mať pocit, že nejakú diétu vôbec držíte. Po pár dňoch sa vaše telo dostane do stavu ketózy a vtedy začne spaľovať vlastný uložený tuk. „Všeobecne odporúčané množstvo bielkovín v našom jedálničku by sa malo pohybovať medzi 0,8 a 1,2 g bielkovín denne na 1 kg telesnej hmotnosti. To znamená, že priemerná žena s váhou 65 kg by mala denne zjesť približne 65 g bielkovín.“ vysvetľuje odborníčka Martina Dvořáková a dodáva: „ak chceme metabolizmus dostať do stavu ketózy, primárne musíme znížiť prísun sacharidov (nielen jednoduchých cukrov) pod 50 g denne, u niekoho to môže byť aj nižšie a naopak zvýšiť príjem bielkovín a zdravých tukov. V tomto prípade je potom odporúčaná denná dávka bielkovín 1,2 až 1,4 g,“ vysvetľuje odborníčka na ketodiétu. 

ZDRAVÉ RAŇAJKY ROBIA DEŇ

Nastavte si správny stravovací režim hneď ráno a nevynechávajte raňajky. Ak v rannom zhone nemáte priestor na dlhé stolovanie, pripravte si aspoň jednoduchú a rýchlu proteínovú kašu, ktorú máte hotovú za pár minút. Váš organizmus navyše v tomto období ocení teplé jedlo a vďaka obsahu bielkovín zostanete sýta celé dopoludnie. Vyberte si z niekoľkých voňavých príchutí a posypte si kašu škoricou, bobuľovým ovocím, alebo primiešajte tekvicové či chia semienka. Keď semienka alebo oriešky opečiete nasucho na panvici, ich chuť bude ešte výraznejšia a budú chrumkavejšie. Vďaka takýmto sýtym jedlám určite nebudete hladovať. Navyše objavíte kombináciu chutí, ktoré sú pestré a nezovšednejú.   

Dajte si reálny cieľ i plán

Skôr ako sa pustíte do ketodiéty, je dôležité dať si hneď na začiatku reálne a dosiahnuteľné ciele. Schudnúť to, čo sa na nás nabalilo za niekoľko mesiacov či rokov, sa nedá zo dňa na deň. Majte svoj cieľ, ale i plán, ako ho dosiahnete. Nefantazírujte, nepreceňujte seba a svoje schopnosti. Dajte si méty, ktoré viete dosiahnuť postupne, krok po kroku. Ak sa vám podarí ich naplniť, bude vám to robiť radosť a motivovať vás do ďalších výziev. „Veľmi pomáha si zapisovať svoje pokroky. Odfoťte sa predtým, ako začnete chudnúť. Veľa mojich klientiek ľutuje, že to na začiatku neurobili. Na fotke je zmena vidieť oveľa viac ako v zrkadle, v ktorom sa vidíme každý deň a maličké pokroky v ňom nevnímame. Keď však porovnáme fotku zo začiatku a potom napríklad na konci každého mesiaca, zmena bude obrovská,“ radí Dvořáková. 

 

 

 

 

 

 

Čítané: 3254 x