Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Pozor na nevyspytateľné hory a lavíny

Datum: 30.01.2019

Ak ste fanúšikom snehovej nádielky, či už ako lyžiar alebo turista, určite ostro sledujete informácie o lavínach, ktoré v ostatnom čase padajú v našich veľhorách. Odstrašujúcim príkladom pre všetkých je tragická smrť legendárneho slovenského snoubordistu, ktorý zahynul pod lavínou vo Vrátnej len nedávno. Lavínové nebezpečenstvo sa mení doslova zo dňa na deň. K dnešnému dňu je vyhlásený 2. a 3. stupeň z 5. Zima však nekončí a na prípadné lavínové nebezpečenstvo, ako aj iné zimné nástrahy, je dobré byť stále pripravený.

Podľa štatistík Horskej záchrannej služby, na Slovensku ročne zahynie pod lavínou v priemere 3,7 človeka. Pred výjazdom do zimných hôr je dobré pozorne sledovať snehové správy, najmä oficiálne výstrahy na www.laviny.sk. „Možnosti túr veľmi závisia od stupňa lavínového nebezpečenstva,“ hovorí Filip Kyzek, člen Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.Všeobecne platí, čím vyšší stupeň, tým sa treba pohybovať na svahoch s menším sklonom. Pri 3., 4. a 5. stupni sa môžu uvoľňovať samovoľné lavíny, ktoré môžu zasiahnuť nielen lyžiarske svahy, ale aj turistické trasy a chodníky v údoliach,“ dodáva.

Pre návštevníkov zimných hôr by mal byť samozrejmosťou lavínový výstroj (t. j. vyhľadávací prístroj, sonda a lopatka), ktorý slúži na rýchlu záchranu. „V prípade pádu lavíny a zasypania osôb treba rýchlo zrealizovať tzv. kamarátsku pomoc, ktorá je kľúčová pre záchranu zasypaného človeka,“ apeluje F. Kyzek a dodáva: „Najvyššia šanca na prežitie je do 15 minút od zasypania. Postupne nádej klesá. Po 90 minútach je to len 20 %.“  

V zimnom vysokohorskom teréne však číha viacero nebezpečenstiev. „Okrem lavín sú rizikovými faktormi silný vietor, nízke teploty, pošmyknutie a pád na tvrdom/zľadovatenom snehu,“ hovorí F. Kyzek. „Najviac zimných úrazov sa však stáva v lyžiarskych strediskách, na zjazdovkách,“ upozorňuje.

Ďalšie užitočné tipy pre bezpečnosť na svahu a v horách:

  • Nebezpečenstvom na lyžiarskom svahu môžu byť neskúsení lyžiari/snoubordisti, ktorí preceňujú svoje schopnosti. Často v náročných svahoch nezvládajú koordináciu svojich lyží a nedokážu sa vyhnúť prekážke, ktorou môže byť aj iná osoba. Ak si nie ste istý svojimi lyžiarskymi schopnosťami, investujte do nich a zaplaťte si niekoľkých hodín v lyžiarskej škole – chránite tým seba i druhých na svahu.
  • Noste lyžiarsku prilbu, môže zabrániť vážnejším zraneniam. Na Slovensku ju používajú najmä deti a lyžiari do 15 rokov, pretože to o. i. predpisuje novela zákona o Horskej službe, ktorá vstúpila do platnosti 15. novembra 2015*.  Horšie sme na tom v prípade dospelých, ktorí nie vždy prilby používajú. Lyžiarske prilby majú význam najmä pri lyžovaní/snoubordovaní na technickom snehu. Zranenia po pádoch na zľadovatenom svahu bývajú komplikovanejšie.
  • Pred výjazdom do hôr s lyžami, so snoubordom či bez nich, vždy pozorne sledujte snehové správy, predovšetkým oficiálne výstrahy Horskej záchrannej služby týkajúce sa lavínového nebezpečenstva. Lavína vznikne rýchlo, najmä pri intenzívnom snežení v kombinácii s prudkým vetrom a je nepredvídateľná. Počas trvania lavínového nebezpečenstva horská záchranná služba vôbec neodporúča túry či akýkoľvek pohyb po vysokohorskom teréne.
  • Rovnako dôležité, ako ochranné prvky na svahu a vyhýbanie sa lavínovému nebezpečenstvu, je životné poistenie. Ak už dôjde k zraneniu, okrem komplikácií spojených s prevozom z ťažko dostupného terénu, môže byť nepríjemným dôsledkom úrazu aj dlhodobá PN-ka. „Životné poistenie a pripoistenia chránia v nepríjemných situáciách, keď vážnejší úraz a dlhodobá liečba môžu sťažiť finančnú situáciu v domácnosti. V takýchto prípadoch je vhodné krytie napr. v podobe Pripoistenia pre prípad pracovnej neschopnosti alebo Pripoistenie hospitalizácie. Plnenie z Pripoistenia odškodného za dobu liečenia úrazu zas môže finančne pomôcť napríklad v prípade výberu kvalitnejšej ortézy, ktorú si musí pacient hradiť sám,“ uvádza Daniela Tomášková, hovorkyňa NN Životnej poisťovne.

NN Životná poisťovňa ponúka i Dočasné životné pripoistenie vhodné pre ľudí pracujúcich v rizikových povolaniach, ako sú horskí záchranári či požiarnici. Poskytuje poistné plnenie pozostalým v tej najhoršej životnej situácii, kedy dochádza k úmrtiu ľudí pracujúcich v rizikových povolaniach.  „Ďalej je vhodné aj pre vybrané skupiny ľudí, ktorí sa venujú adrenalínovým športom, a teda sa častejšie dostávajú do situácií, ktoré môžu byť život ohrozujúce. Sem patria aj lyžiari a snoubordisti,“ dodáva D. Tomášková z NN.

 

*zdroj: http://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=lyziari-do-15-rokov-musia-nosit-prilby

Čítané: 947 x