Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Všetko, čo potrebujete vedieť o príspevkoch na rekreáciu

Datum: 25.02.2019

Od začiatku roka 2019 vstúpili do platnosti príspevky na rekreáciu, takzvané „rekreačné poukazy“. 

Viete, či sa táto téma týka aj vás? Kto má nárok príspevok na rekreáciu získať a naopak, ktorí zamestnávatelia sú povinní tento príspevok poskytovať? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch.

Kedy je zamestnávateľ povinný poskytnúť príspevok na rekreáciu

Táto povinnosť vzniká zo zákona každému zamestnávateľovi, ktorý má viac ako 49 zamestnancov. Nezáleží na tom, či ide o súkromný sektor, štátnu alebo verejnú správu. Príspevky sa poskytujú vo všetkých typoch zamestnaní. Výška príspevku je stanovená na maximálne 275 € za jeden kalendárny rok, pričom na jednu rekreáciu je možné poskytnúť 55%-ný príspevok.

A čo vtedy, ak má zamestnávateľ menej ako 49 zamestnancov? V takom prípade je príspevok na rekreáciu dobrovoľný a je len na samotnom zamestnávateľovi, či sa rozhodne ho poskytnúť.

Čo musí splniť zamestnanec, aby príspevok získal?

V prvom rade oň musí požiadať. To znamená, že zamestnávateľ príspevok neposkytuje automaticky, ale až na žiadosť zamestnanca. Zároveň musí zamestnanec pracovať na trvalý pracovný pomer, teda nie na dohodu a u daného zamestnávateľa musí byť v pracovnom pomere nepretržite aspoň dva roky. Ak tieto podmienky splní, má nárok na rekreačný poukaz, respektíve príspevok na rekreáciu. V akej forme je príspevok vyplácaný? Záleží na rozhodnutí zamestnávateľa, avšak môže ísť o dva spôsoby vyplácania:

  • Pred rekreáciou vo forme poukazov. Rekreačné poukazy budú mať formu elektronickej karty, znejúcej na meno zamestnanca.
  • Po rekreácii vo forme finančných prostriedkov. Ktoré budú poskytnuté na žiadosť zamestnanca po skončení rekreácie v najbližšom výplatnom termíne.

Príspevok sa však poskytuje len v prípade, ak je rekreáciou dovolenka na Slovensku. Trvať musí minimálne dve noci a zahŕňať môže nielen ubytovacie služby, ale aj rôzne iné služby, súvisiace s rekreáciou. V prípade, že potrebujete detailnejšie informácie, neváhajte nahliadnuť do Zákonníka práce. Všetko potrebné sa dozviete v paragrafe 152a.

Čítané: 3294 x