Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Zhrešili ste? Nevadí, vieme, ako sa vrátiť k diéte!

Datum: 21.08.2019

Poznáte to! Skvelý začiatok dňa a naraz sa stane niečo stresujúceho a ďalšie, čo si pamätáte, je čokoládový pampúšik z pekárne na rohu... Netrestajte sa a namiesto toho sa čo najskôr vráťte naspäť k diéte. Máme pre Vás niekoľko tipov, ako sa po porušení diétneho plánu zas vrátiť naspäť.

Zdravá a perfektná strava, ktorú týždne dodržiavate, sa lusknutím prstov zmení na úplne príšernú. Návrat však býva spravidla pomerne náročný. Bez ohľadu na to, ako veľmi ste odhodlaní, nemôžete očakávať, že budete svoj plán perfektne dodržiavať každý deň a každú minútu. Budú chvíle, kedy zjete niečo, čo by ste nemali. Trik preto spočíva nielen v tom, ako sa vyhnúť sa tomu, čo Vás z cesty zvádza, ale tiež v tom, ako sa zase vrátiť späť.

Uvedomte si, že chyby sa jednoducho stávajú

Každý občas urobí chybu v strave. To, čo nesmiete urobiť, je trestať sa za to a cítiť sa previnilo, pretože ste zlyhali. To by pravdepodobne viedlo k tomu, že sa vzdáte a úplne stratíte kontrolu. Ak zjete niečo, čo by ste nemali, alebo prekročíte svoj denný limit kalórií, je to jednoducho chyba. Stalo sa. Dajte si však pozor, aby sa veci nevymkli kontrole. Ak sa stane viac jednotlivých chýb za sebou, príde relaps – a ste naspäť tam, kde ste začínali.

 

Zistite, čo Vás privádza na scestie

 

Väčšina ľudí dokáže ľahko zistiť príčinu toho, že si dali jedlo, ktoré by nemali jesť. Napríklad stres je častým spúšťačom. Ľudia jedia v strese, pretože si myslia, že sa budú cítiť lepšie. A skutočne – aspoň na okamih to tak je. Ale potom príde pocit viny, čo spôsobí, že začnú jesť ešte viac – a cyklus pokračuje.

Únava, osamelosť, frustrácia, nuda – jestvuje množstvo emócií, ktoré Vás nútia, aby ste si dali niečo dobré, len raz… Zistite, ako môžete nabudúce zmeniť svoju reakciu. Pokiaľ je Váš problém emocionálne prejedanie sa, snažte sa nájsť iné spôsoby, ako sa vysporiadať so svojimi emóciami.

Hovorí sa, že ľudia jedia, aby „potlačili svoje emócie“, aby sa necítili smutní, osamelí alebo frustrovaní. Ale jestvuje aj názor, že zajedáme strach z prežívania emócií. Ak jednoducho necháte emócie prebehnúť a naučíte sa s nimi vysporiadať, uvidíte, že to nebude tak zlé ako ste si mysleli. Skúste si spísať svoje myšlienky, zavolať priateľovi alebo zapnúť nejakú upokojujúcu hudbu.

Pekne sa so sebou porozprávajte

Pokiaľ ste zjedli niečo, čo by ste nemali, a malý hlas v hlave Vám hovorí: „Ty si taký nenásytník, nikdy neschudneš!“ Musíte byť na seba milší. Namiesto toho povedzte sami sebe to isté, čo by ste povedali priateľovi, keby ste mu ponúkali podporu. „To že si bol v strese a zobral pampúch, nie je koniec sveta.“ Poďme sa prejsť na obed, aby sme spálili zopár kalórií a zastavili sa cestou späť na šalát. “

Počkajte si na to

Odložená taktika môže fungovať naozaj dobre, ak cítite pokušenie zjesť niečo, čo by ste nemali. Pokiaľ máte diár s jedlom, pozrite sa doň skôr, ako sa oddáte pokušeniu. Ak uvidíte, čo sa chystáte jesť a prečo, môže to stačiť, aby Vás to zastavilo. Pomáha tiež povedať si, že počkáte 10 minút, aby ste zistili, či stále máte chuť. Väčšinou budete mať čas robiť niečo iné a jednoducho na to zabudnete.

Vráťte sa ihneď na cestu

Nedopusťte, aby Vám utiekol celý deň. Pošmyknutie sa je jedna vec, ale nenechajte ho premeniť na pád. Pokiaľ ste zjedli niečo, čo by ste nemali, nevadí, no pri ďalšom jedle sa vráťte k svojmu plánu. Je príliš neskoro na to, aby ste niečo urobili s posledným jedlom, preto sa zamerajte na to, ktoré plánujete.

Pripomeňte si, čo ste dosiahli

Niekedy po nepodarenom rozhodnutí pomôže „reset systému“. Premýšľajte o tom, čo Vás motivovalo k tomu, aby ste uskutočnili zmeny, o tom, ako ďaleko ste sa dostali, a o dosiahnutých výsledkoch. Máte know-how – viete, že môžete dosiahnuť svoje ciele, pretože ste dosiahli pokrok.

Pamätajte, že pokrok sa dá merať mnohými spôsobmi - nielen podľa toho, čo hovorí stupnica. Vždy, keď v reštaurácii vyberiete to najlepšie, zabalíte si zdravý obed, odmietnete ponuku jedla, ktoré nechcete alebo vynecháte pampúch, keď ste v strese, a namiesto toho sa zhlboka nadýchnete – vyhráte.

Čítané: 2763 x