Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Vyspite sa do ružova vďaka kvalitnému matracu

Datum: 16.03.2020

Existujú veci dennej potreby, na ktorých by ste nemali šetriť. Jednou z nich je matrac. Treba si uvedomiť, že až tretinu života trávite v posteli.  

Zdravý spánok je potrebný pre správne fungovanie ľudského tela a psychiky. Vhodný matrac vám takýto spánok zaručí.

Matrace do manželskej postele

Každý človek je iný a preto je ťažké nájsť matrace, ktoré by vyhovovali obom parterom. Našťastie si dnes viete vybrať z veľkého množstva materiálov vysokej kvality. Snáď najmenej vhodným variantom je celoplošný matrac. Už len z hľadiska rozdielnej hmotnosti a aj spánkových návykov je jeden veľký matrac nevhodnou voľnou.  Je preto lepšie investovať do dvoch kvalitných matracov, ktoré vám vydržia roky. Delené matrace sú praktickejšie. Každý matrac je treba raz za čas otočiť alebo vyčistiť. Ich voľba je vhodná aj pre postele s dvomi úložnými priestormi. V neposlednom rade je potrebné myslieť na polohovateľné rošty, ktoré by ste nemohli mať pri jednom veľkom matraci. Hlavne nežnejšie pohlavie vie mať divoké sny a pri celoplošnom matraci by sa nevyspal ani ich partner. Netreba zabúdať ani na manželov seniorov. Matrace pre seniorov by mali mať správnu výšku a nemali by byť veľmi tvrdé. Na trhu sa objavili dokonca matrace, ktoré sa dajú využívať obojstranne.

Tvrdý alebo mäkký matrac

Pri rozhodovaní o tvrdosti matraca by ste mali prihliadať na vašu obľúbenú polohu spánku.  Najmäkšie matrace sú označované ako H1 alebo T1 a sú vhodné pre polohy spánku na bruchu alebo na boku. Najtvrdšie matrace majú označenie H5 alebo T5 a dobre poslúžia pri spánku na chrbte. Ak sa radi vrtíte v posteli, kúpte si kvalitné Materasso paplóny, ktoré vám nebudú pri nočnej gymnastike prekážať. Aké sú výhody a nevýhody oboch typov matracov? Po tvrdom matraci by mali siahnuť tí z vás, ktorí trpia bolesťami chrbta. Pozor však na príliš tvrdé matrace. Môžu spôsobiť vyšší tlak na boky a ramená. Znižujú tak cirkuláciu krvi v tele. Tvrdé matrace spôsobujú problémy aj ľuďom, ktorí trpia bolesťami v krížovej oblasti. Naopak mäkké matrace vedia byť zabijakom chrbtice. Príliš mäkké matrace nie sú dostatočnou oporou pre chrbát. Svaly chrbta sú počas celej noci v napätí, pretože sa snažia dostať chrbticu do správnej polohy. Najlepšou voľbou sú už spomínané obojstranné matrace s tzv. obojstranným jadrom. Takéto matrace si otočíte podľa vašej potreby a sú preto vhodné naozaj pre každého. Ocenia ho i seniori, chorí ľudia alebo tehotné ženy.

Čítané: 785 x