Rozšírené hľadanie
Sobota 4. Máj 2024 |
meniny má Florián

Opaľovanie. Škodí alebo pomáha?

Datum: 15.07.2020

V letnom období slnko vyhľadávame a trávime dlhé hodiny opaľovaním. Všetkého veľa škodí a pri opaľovaní platí toto pravidlo dvojnásobne. Pravdou však je, že slnečné žiarenie v rozumnom množstve telu a zdraviu prospieva. Kde je však hranica medzi škodlivosťou a zdravotnými výhodami opaľovania?

Kde nechodí slnko, tam chodí lekár

Schovávať sa pred slnkom a tráviť slnečné dni v uzavretých priestoroch celkom iste neprospeje vášmu zdraviu. Čerstvý vzduch a primeraný pohyb na slnku má svoje zdravotné výhody. Iste poznáte ten pocit, keď sa zobudíte a cítite príliv energie. Je to vďaka tomu, že slnečné žiarenie podporuje tvorbu sérotonínu v mozgu. Sérotonín je hormón, ktorý nám pomáha zvyšovať pocit šťastia a duševnej pohody. Jeho nedostatok vedie k depresiám, nekvalitnému spánku a zhoršenému psychickému zdraviu. Opaľovanie je taktiež známym prostriedkom tvorby vitamínu D v tele. Vitamín D je pre ľudský organizmus veľmi dôležitý. Pri jeho nedostatku sa rapídne znižuje sila imunitného systému, zhoršuje sa stav kostí, zubov, svalov a dokonca činnosť srdca. Hlavne seniori by mali byť na pozore. Ak sa v ich tele netvorí dostatok vitamínu D, hrozí im mäknutie kostí tzv. osteoporóza. Tento vitamín sa dá doplniť v tele užívaním výživových doplnkov, pri ktorých však hrozí predávkovanie a poškodenie ľadvín.

Veľa slnka môže škodiť

Po nadmernom opaľovaní dochádza k spáleniu pokožky vplyvom UVB žiarenia. Okrem nepríjemnej bolesti, červenej pokožky a svrbiacich pupienkov sa môžu následky spálenia objaviť aj neskôr. Dlhý pobyt na slnku je základným faktorom vzniku slnečnej alergie. Tejto nepríjemnej alergie sa následne nezbavíte celý život. Na pozore by mali byť aj tí z vás, ktorí užívajú silné lieky. Slnko v kombinácii s mnohými liekmi zvyšuje fotosenzitivitu pokožky, ktorá je taktiež možným spúšťačom alergií. Slnko spôsobuje aj predčasné starnutie pokožky a tvorbu vrások či pigmentových škvŕn. V neposlednom rade musíme spomenúť rakovinu kože, ktorá je v posledných rokoch najrozšírenejším nádorovým ochorením vo svete. Všetkým nepriaznivým účinkom opaľovania sa dá vyhnúť používaním kozmetiky na ochranu pokožky. Značka Alga Maris vám poskytne vysokú ochranu pokožky počas celého dňa. Alga Maris nie sú len krémy na opaľovanie, ale aj jemné fluidá, tónovacie krémy, balzamy alebo ľahučké spreje. Kvalitnú kozmetiku renomovaných značiek nájdete na stránkach internetového obchodu naureus.sk. Naureus.sk je zárukou nákupu drogérie, výživových doplnkov a potravín za skvelé ceny.

 

Čítané: 3171 x