Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Dopingový účinok Salbutamolu je stále diskutabilný

Datum: 18.08.2020

Liek pre astmatikov, známy ako Salbutamol, je už niekoľko rokov v oblasti športu centrom pozornosti. Údajne dokáže jeho užívanie pomáhať vrcholovým športovcom dosahovať lepšie výsledky, no štúdie majú na to rôzny názor.

Kde je pravda?

Salbutamol je liek určený pre astmatikov, ktorý sa v posledných rokoch dostáva do povedomia verejnosti nielen pre medicínske účinky, ale aj pre možný doping. Veľmi skloňovaným výrazom bol najmä v spojitosti s nórskou bežeckou reprezentáciou, kde je podľa informácií každý druhý bežec na lyžiach astmatikom používajúcim Salbutamol. Toto ale nie je jediný prípad, kedy bol kvôli jeho používaniu riešený nejaký športovec. Rovnako, sa do situácie s ním dostal aj slávny nórsky bežec Junsrud Sundby, ktorý za užívanie tohto lieku dostal dvojmesačný dištanc a prišiel o víťazstvo vo Svetovom pohári 2014/2015.

Za užívanie tohto lieku na astmu bol postihnutý aj cyklista Diego Ulissi, ktorý v roku 2014 dostal deväťmesačný trest a nemohol pretekať. Podobným prípadom bol aj cyklista Alessandro Petacchi, ktorý v roku 2007 dostal ročný zákaz a takýchto športovcov by sme mohli menovať viac.

Neplatí zákaz používania, ale je obmedzený

Pravda je taká, že aj napriek rôznym trestom za jeho užívanie, nie je tento liek zakázaný, ale jeho používanie je len obmedzené. Svetová antidopingová agentúra ma v prípade Salbutamolu jasné pravidlá, podľa ktorých môže športovec prostredníctvom inhalátora užiť počas 24 hodín len 1 6000 mikrogramov. A práve toto nariadenie robí veľké problémy, pretože ak by bolo jeho užívanie zakázané, bolo by všetko jasné. Keďže odborníci sa rozchádzajú aj v názoroch, ako Salbutamol funguje a v čom zlepšuje výkon, športovci ho pokojne používajú naďalej.

Za hlavnú prednosť sa považuje rozširovanie priedušiek pri vytrvalostnom výkone, čím sa zlepšuje dýchanie športovca. Pomáha v súboji nielen športovcom s problémami, ale aj úplne zdravým. Na základe viacerých štúdii sa ale nedokázal jasný výsledok a preto je dopingový účinok tohto výrobku diskutabilný.

Salbutamol predaj je dostupný aj online a to cez internetový obchod alchimica. Okrem neho tam nájdeme aj rôzne iné chemikálie a prípravky na rôzne druhy použitia. Jedným z nich je napríklad adrenochrom, ktorý je považovaný za akúsi božskú látku. Ak sa pozrieme na hľadisko adrenochrom cena zistíme, že je finančne dostupný pre každého.

Čítané: 3027 x