Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Spirulina a jej účinky pre zdravie: Toto všetko dokáže

Datum: 21.10.2020

Spirulina je mikroriasa charakteristická svojou tmavozelenou farbou. Na našom trhu ju môžete nájsť vo forme prášku alebo tabliet, ktoré sa následne využívajú v jedlách či nápojoch.

Spirulina

Má veľké množstvo výhod a je plná dôležitých minerálov a vitamínov. Aké sú jej najväčšie výhody pre zdravie a ľudský organizmus?

Zloženie spiruliny

Ako sme už spomenuli, spirulina má veľké množstvo výhod. Za to všetko môže najmä jej skvelé zloženie. To obsahuje:

  • bielkoviny
  • vitamín A, B2, B6, E a K
  • železo
  • vápnik
  • forsfor
  • horčík
  • vláknina
  • antioxidanty
  • chlorofyl

A množstvo ďalších, telu potrebných zložiek v menšom objeme.

Účinky spiruliny

Podľa zloženia môžete usúdiť, že spirulina má veľké množstvo výhod pre celé telo. Pri pravidelnom konzumovaní si môžete posilniť imunitu, detoxikovať organizmus a dokonca aj schudnúť.

To však nie je ani zďaleka všetko. Čistá spirulina veľmi dobre pôsobí na črevá a pomáha zlepšiť funkciu celého tráviaceho ústrojenstva. Vie taktiež regulovať vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi.

Inak povedané, ak si chcete posilniť imunitu alebo dbáte na prevenciu proti rôznym chorobám, spirulina je pre vás ako stvorená.

Dobrou správou je, že je vhodná aj pre vegetariánov a vegánov. Tí v nej nájdu množstvo potrebných látok, ktoré im po vysadení živočíšnych potravín môžu chýbať.

Spirulina a posilenie imunity

Ako sme už vyššie spomenuli, spirulina má skvelé zloženie, vďaka ktorému má množstvo účinkov pre ľudský organizmus vrátane posilnenia imunity. Tým sa zaraďuje medzi skvelé doplnky pre starších ľudí, deti alebo tých, ktorí majú imunitu všeobecne oslabenú.

Dôležitou zložkou starajúcou sa o zdravie je fykocyanín, ktorý spiruline dodáva sýtu zelenú farbu. Táto zložka dokáže utlmovať zápaly a výrazne tým ovplyvniť zdravotný stav.

Pravidelnou konzumáciou spiruliny si dokážete vybudovať silný imunitný systém či dokonca eliminovať tvorbu nádorov. Mnohé štúdie taktiež zistili, že spirulina bojuje proti poškodenej DNA, ochraňuje telo pred stresom a zlepšuje funkciu lymfatického systému.

Ako spirulinu konzumovať?

Spirulinu môžete konzumovať veľmi jednoducho. Stačí ju pridať do ovsenej kaše, smoothie, koláča alebo akéhokoľvek iného jedla.

Denná dávka spiruliny v prášku sú 3 gramy. V tabletách ide o množstvo 6 kusov denne po 500 mg. Toto množstvo sa môže zvýšiť aj na dvojnásobok v prípade choroby alebo zvýšenej potreby živín.

Spirulina a iné potraviny

Zloženie spiruliny hovorí samé za seba. Ide o zdroj množstva dôležitých látok, ktoré by v tele nemali chýbať. Jej výnimočnosť však môže podčiarknuť aj zopár zaujímavých faktov.

Spirulina obsahuje (v porovnaní na gram váhy):

  • Železo: o 5100 % viac ako v špenáte
  • Beta-karotén: o 3100 % viac ako v mrkve
  • Vitamín B12: obsahuje 300 % ODD v jednej dávke (3g), tento dôležitý vitamín často chýba vo vegetariánskej strave
  • Fykocyanín: antioxidant s protinádorovým a protizápalovým účinkom

Chlorella alebo Spirulina?

Aj vy si tieto dve mikroriasy mýlite? Nie ste sami. Ich zelená farba a fakt, že obe majú skoro rovnakú práškovú podobu, mätie množstvo ľudí. Svojimi účinkami na telo sa však v mnohom líšia.

Obe mikroriasy majú bohaté zloženie, v ktorom nájdete napríklad vitamíny skupiny B, C a E. Chlorella má však dvakrát toľko nukleonových kyselín a chlorofylu. Jej zloženie je bohaté na fosfor, tryptofan, kyselinu pantoténovú či luteín.

Spirulina sa môže pochváliť vysokým obsahom bielkovín, železa a vitamínov K a A.

Ktorú si teda vybrať?

Spirulina a chlorella majú niekoľko spoločných vlastností ako napríklad detoxikácia organizmu, posilnenie imunity či doplnenie dôležitých látok v tele.

Chlorella je skvelým pomocníkom pri zápche a detoxikácií pečene a obličiek, pričom spirulina pomáha najmä pri redukcii hmotnosti a problémoch s trávením. Nehovoriac o priaznivých účinkoch na funkciu vnútorných orgánov.

Cena spiruliny

Cena spiruliny sa odvíja najmä od toho, kde ju kupujete. Najčastejšie sa však stretnete so sumou od 25 € vyššie.

Za kvalitné produkty sa však rozhodne oplatí priplatiť si. Vyhnete sa tak možným vedľajším účinkom, ktoré by výrobok nedostatočnej kvality mohol mať.

Vedľajšie účinky

Spirulina má vedľajšie účinky len vtedy, keď si kúpite nekvalitný produkt. V takýchto prípadoch ide často o spirulinu z kontaminovanej vody.

Spravidla ide o čínsku alebo indickú spirulinu. Tieto produkty síce označenie "BIO" majú, no čínske a indické štandardy nezodpovedajú našim v Európskej únii.

Výrobok kupujte len v overených predajniach, ktorým dôverujete a voľte kvalitné produkty. Tým najlepším je havajská spirulina, do ktorej sa oplatí investovať. 

 

 

Čítané: 4679 x