Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Celiakia. Ochorenie, ktoré vám zmení život

Datum: 28.11.2020

S diagnózou celiakia sa trápi na Slovensku približne 1% obyvateľstva. Život s celiakiou nie je jednoduchý, ale pri správnej životospráve sa s ňou dá prežiť plnohodnotný život bez väčších zdravotných komplikácií.

Dôležitá je včasná diagnostika a následné prísne dodržiavanie diéty bez lepku.

Čo je celiakia

Celiakia je autoimúnne ochorenie, ktoré postihuje hlavne tenké črevo. Človek trpiaci celiakiou je precitlivený na pšeničnú bielkovinu – lepok (glutén). Znamená to nutnosť vylúčenia lepku zo života a prechod z klasických na bezlepkové potraviny. V opačnom prípade by sa živiny a voda nedokázali v tele vstrebávať. Nedostatkom živín v tele sa dostaví podvýživa a s tým súvisiace zdravotné problémy.

Čo je príčinou celiakie a ako sa prejaví

Najčastejšie dochádza k celiakii pri aktivácii imunitného systému z dôvodu prítomnosti lepku v jedle. Tento stav by sme mohli prirovnať k alergii. Z 80 % sú základy celiakie dané geneticky. Celiakia je zradná v tom, že sa veľmi často vôbec neprejaví. Neliečená celiakia môže mať za následok vznik nádorových ochorení. Ak sa prejaví, postihnutý jedinec trpí hnačkami s vysokým obsahom tuku, pociťuje slabosť, je anemický, podráždený, môže mať kožné prejavy a chudne.

Ako sa celiakia diagnostikuje a lieči

Celiakia sa dá odhaliť vyšetrením krvi - serologickým zistením protilátok. Bohužiaľ sa po pozitívnej diagnostike musí pacient podrobiť ešte jednému veľmi nepríjemnému vyšetreniu – biopsii sliznice tenkého čreva. Nasleduje celoživotný boj s celiakiou vo forme diéty a vylúčenia lepku z jedálnička. Našťastie existujú firmy, ktoré sa sústreďujú na výrobu potravín pre celiatikov. Napríklad značka Wolfberry, ktorá má vo svojej ponuke množstvo rozmanitých a hlavne chutných bezlepkových produktov. Ich veľkú ponuku za priaznivé ceny nájdete na stránkach internetového obchodu naureus.sk. Okrem vynechania lepku by sa mal človek s diagnózou celiakia na nejaký čas zriecť aj mliečnych výrobkov. Ak diétu nedodrží, nasleduje opätovný prejav príznakov ochorenia a zvyšuje sa hrozba vzniku rakoviny čreva.

Základy stravovania celiatika

Každý celiatik by sa mal zo začiatku vyhýbať návštevám reštaurácie. Iba doma pripravovaná strava je pre neho istotou neprítomnosti lepku v jedle. Časom sa sám naučí, čo je povolené a čo nie resp. čo mu robí a nerobí dobre. Úplne zakázané sú pšenica, ovos, raž a jačmeň. Všetky jedlá z múky musia byť nahradené špeciálnou bezlepkovou verziou. Takéto stravovanie si vyžaduje sebadisciplínu a samozrejme je finančne náročné. Celiatici majú možnosť zažiadať štát o dotáciu na stravu, ktorá však len čiastočne uhradí zvýšené náklady.  

 

Čítané: 3119 x