Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Menštruácia bez odpadu? Ide to!

Datum: 01.12.2020

Až 216 vložiek a tampónov používajú menštruujúce ženy za rok. Jednorazové pomôcky končia na skládkach, kde sa rozkladajú stovky rokov. Menštruovať sa pritom dá aj ekologicky – nech už vaša voľba padne na látkové vložky, menštruačný kalíšok alebo morskú hubu.

6 700 ton odpadu

V takej Českej republike vyprodukujú menštruujúce ženy neuveriteľných 6 700 ton komunálneho odpadu tvoreného vložkami a tampónmi. Problém pritom nepredstavuje len ich množstvo, ale tiež látky, ktoré obsahujú. Na výrobu vložiek a tampónov sa bežne používa papier, buničina, ktorá býva bielená chlórom, a bavlna, ktorá ale v prípade, že je konvenčná, obsahuje veľké množstvo pesticídov a chemikálií. Často sa môžete stretnúť s menštruačnými pomôckami, ktoré sú navyše parfumované alebo napustené neutralizátorom zápachu. Kvôli tomu sú vložky a tampóny biologicky nerozložiteľné a po tom, čo sa znečistia krvou, nie je možné ich recyklovať.

 

Zdravie intímnych partií v ohrození

Problém jednorazových menštruačných pomôcok pritom netkvie len v ich nešetrnosti k životnému prostrediu, ale aj k ženskému telu. Pri vložkách je zdravotné riziko menšie, keďže nie sú v kontakte priamo s pošvovou sliznicou, ale len s vonkajšou pokožkou, ktorá je napriek tomu veľmi citlivá. Ostatne ako vložky, tak aj tampóny sú bielené chlórom, ktorý do tela uvoľňuje karcinogénne dioxíny a nepríjemne vysušuje pošvovú sliznicu. V prípade tampónov sú potom veľkým rizikom syntetické materiály, ktoré vstrebávajú telesné tekutiny a zvyšujú riziko syndrómu toxického šoku.

 

Látkové vložky – ako za starých čias

Jednou z možných alternatív, ktoré sú šetrné nielen k životnému prostrediu, ale aj k samotnej žene, sú látkové vložky. Vyrábajú sa z materiálov, ako je bio bavlna, konope alebo bambus, ktoré sa vyznačujú vysokou savosťou a predovšetkým neobsahujú žiadne chemické látky. Po použití sa odporúča preprať ich vo vlažnej vode a skladovať v kýbliku s uzatvárateľným vekom až do doby, kedy ich vyperiete spoločne s ďalšou bielizňou, a to pri teplote 40—60 stupňov Celzia a s použitím šetrného pracieho  prípravku.

 

Menštruačný kalíšok – menštruácia bez obmedzenia

Menštruačný kalíšok sa rovnako ako tampón zavádza priamo do pošvy, kde zachytáva menštruačnú krv. Najčastejšie sa vyrába z lekárskeho silikónu, ktorý nevyvoláva alergické reakcie a nemnožia sa v ňom baktérie. Po celé obdobie vašej periódy si pohodlne vystačíte s jedným kalíškom, ktorý stačí v priebehu dňa niekoľkokrát vytiahnuť, zbaviť nahromadenej krvi a opláchnuť. Po skončení menštruácie je nutné kalíšok aspoň na 5 minút vyvariť alebo vložiť v sterilizačnom kelímku naplnenom vodou do mikrovlnky. Podľa slov výrobcu vám jeden menštruačný kalíšok poslúži 5—10 rokov, v priebehu ktorých si môžete užívať slobodu, ktorú vám jeho používanie prináša. Pri správnom zavedení vás totiž neobmedzuje v akejkoľvek činnosti, vrátane plávania alebo náročnejších športov.

 

Morská huba – celkom prírodný tampón

Áno, počujete dobre – morská huba je skutočne jednou z alternatív menštruačných pomôcok. Funguje ako bežný tampón, to znamená, že sa zavádza do pošvy, po nasatí krvi sa vytiahne, umyje studenou vodou, vyžmýka a znova zavedie. Rovnako ako pri kalíšku aj pri morskej hube je dôležitá dezinfekcia po skončení periódy alebo pred začiatkom periódy novej. Jedna morská huba vám takto môže slúžiť až 6 mesiacov, po ich uplynutí je najvhodnejšie vyhodiť ju do kompostu, kde sa bez zbytkov rozloží.

 

Voľná menštruácia nie je pre každú

Menštruovať je možné aj bez použitia akejkoľvek menštruačnej pomôcky. Stretnúť sa môžete s označením voľná menštruácia, slobodná menštruácia alebo tiež bezvložková metóda, ktorej podstatou je vedomé zadržiavanie a následné vylučovanie menštruačnej krvi. Podmienkou je dostatočné posilnenie svalov panvového dna, ktorými priechod krvi cez krčok maternice vedome ovládate a krv tak pohodlne vylúčite vo chvíli, keď ste na toalete. Táto metóda samozrejme nemusí vyhovovať každej z nás – na výber ale máte z ďalších už zmienených menštruačných pomôcok.

Ak ste aj v priebehu svojej periódy rada aktívna, vyskúšajte menštruačný kalíšok. Pri výbere kalíška sa orientujte okrem iného podľa toho, akú silnú máte menštruáciu alebo či ste už rodili. Cenné informácie získate tiež z recenzií a hodnotení žien, ktoré s konkrétnym typom menštruačného kalíška už majú osobné skúsenosti, nech už na Heureka.sk alebo dodatočné prípadne pri menštruačných kalíškoch na Heureka.cz.

Čítané: 2983 x