Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Jačmeň na oku vie riadne potrápiť. Ako sa ho rýchlo zbavíte?

Datum: 22.12.2020

Začne sa to nevinne ako jemné svrbenie okolo oka. Neskôr sa zjaví na oku začervenanie, ktoré vyústi do vzniku hnisavého ložiska.

Jačmeň na oku

Na dotyk je oko veľmi bolestivé, svrbí a zápal sa dokáže preniesť na celé viečko. Všetky tieto prejavy sa dajú jedným menom nazvať ako jačmeň na oku, odborne hordeolum.

Ako sa prejavuje a vzniká jačmeň na oku

Jačmeňom na oku trpia vo veľkej miere cukrovkári. Zvýšený výskyt tohto opuchu môže byť taktiež znamením zníženej imunity či hormonálnej nerovnováhy. Do oka sa zápal najčastejšie prenesie pri pretieraní očí znečistenou rukou. Zápaly môžu spôsobiť taktiež upchaté mazové žľazy pri používaní očných tieňov alebo špirály. Jačmeň oka postihuje hlavne jeho dolnú časť, do ktorej sa dostanú baktérie spôsobujúce opuch tzv. stafylokoky. Postupne baktérie preniknú hlbšie cez pokožku do žliaz. V tomto štádiu začína byť ochorenie bolestivé na dotyk a dochádza k svrbeniu či mokvaniu. Pri opakujúcom sa jačmeni môže prísť k chronickému zápalu očných viečok. Preto by ste jačmeň na oku mali poriadne doliečiť a hlavne sa vyhýbať kontaktu rúk s očami. Ľudia, ktorí už raz jačmeň mali, sú náchylní k recidíve. Pri hnisajúcom zápale dbajte na zvýšenú hygienu v domácnosti a nepoužívajte rovnaké uteráky. Jačmeň na oku sa dá liečiť aj bez pomoci lekára. Ak však zápal trvá viac ako 7 dní alebo je príliš bolestivý či hnisá, lekárovi sa nevyhnete. Lekár vám predpíše silnejšie mastičky a antibiotiká. Niekedy nepomôžu ani tie a postihnutý pacient sa musí podrobiť jednoduchému chirurgickému zákroku. Pri zákroku sa zapálené miesto nareže a hnis z neho vytlačí.

Ako sa lieči jačmeň na oku

Miernejšie prejavy zápalu sa vedia vytratiť aj bez vašej pomoci. Najbežnejšou a voľne dostupnou masťou na liečbu jačmeňa je Ophthalmo-septonex. Lekári na jačmeň predpisujú protizápalové lieky a antibiotické masti. V prípade, že nie ste zástancami chémie, vyskúšajte homeopatiká. Na liečbu jačmeňa sa odporúčajú Hepar sulphur alebo Apis mellifica. Svojpomocne môžete prasknutiu a vytečeniu hnisu pomôcť teplými obkladmi. Teplé vatové tampóniky namočte do bórovej tinktúry a prikladajte si ich k oku. Podobnú službu vám vedia spraviť aj vylúhované bylinky, napríklad harmanček alebo očianka. Veľmi účinný je taktiež roztok Aloe vera. Ak máte doma infračervenú lampu, postihnuté miesto pravidelne nahrievajte.

Pomôcť môžu babské rady

Niektorí ľudia nedajú pri liečbe jačmeňa na oku dopustiť na staré babské recepty. Jedným z nich je zlato. Nemusíte bežať do zlatníctva. Ak máte doma zlatú svadobnú obrúčku, stačí ju nahriať a priložiť na zapálené miesto. Vyskúšať môžete aj odvar z petržlenovej vňate. Vňať nakrájajte na malé kúsky, povarte a teplú zmes v gáze prikladajte na oko. Proti opuchu a podráždeniu výborne pôsobí uhorka. Nakrájajte ju na kolieska a priložte na opuch. Na zápaly, nielen oka, je dobrý jablčný ocot. Vie riadne štípať, a preto ho na hnisajúce miesto nanášajte vatovou tyčinkou. Alebo zájdite do bylinkárne a využite silu zmesi byliniek na očné problémy. Bylinky prevaríte, do tekutiny namočíte vatový tampónik a ten následne priložíte na boľavé oko.

 

 

Čítané: 11185 x